De la Basescu, presedintele-jucator, la Iohannis, presedintele lucrului prost inceput

După zece ani petrecuți la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu și-a luat duminică la revedere de la prima funcție în stat. Au fost zece ani cu bune, dar și cu rele, însă un bilanț exhaustiv o să-l facă istoricii abia peste câțiva ani. E clar că acești ani nu pot fi priviți nici prin perspectiva mistico-exaltată a Elenei Udrea, dar nici din cea demonizată cu nevoie de exorcizare a Antenei 3. Incontestabil, Băsescu are meritul de-a fi fixat România pe o axă pro-occidentală, pro-americană, terminând cu bălteala marca Ion Iliescu sau neputința lui Emil Constantinescu. De fapt, după sute de ani, România a renunțat la politica externă a „curului în două luntrii”, fapt care ne-a făcut de-a lungul vremii un partener de discuții necredibil și pe care nu te puteai baza. O politică externă făcută de altfel și de Guvernul Ponta, care a încercat să se pună bine și cu rușii, și cu chinezii, și cu americanii.

Pe de altă parte, Băsescu a avut și derapaje anti-democratice și metehne autoritariste. A renunța, fie și pentru un scurt timp, la uzanțele democratice pe motiv că obiectivul e sublim nu e o scuză. Personal, personajul politic Traian Băsescu mi se pare o clonă a lui Carol al II-lea: autoritar, ca să nu spun dictator, înconjurat de o camarilă ahtiată după bani și putere, unii membri ai acesteia fiind proveniți din „sistemul ticăloșit” al lui Adrian Năstase. Plus că și unul, și altul au fost topiți până peste cap după o fustă, lucru care le-a întunecat de multe ori deciziile.

Și Carol al II-lea, și Băsescu au avut probabil intenții bune, care n-au fost însă concretizate. Pe de altă parte, trebuie recunoscut faptul că, față de perioada PSD, Justiția a început să se facă acolo unde îi este locul, în parchete și tribunale, nu în sedii de partid unde se stabilea cine trebuie arestat și cine nu. Din păcate, și această justiție căreia i s-a redat „libertatea” a ajuns abia în ultimul an în preajma președintelui. Și s-a văzut clar că pute rău a corupție și acolo, iar cazuri sunt destule, începând de la frate și ginere până la Cocoș și Alina Bica. Și ar mai fi un fapt care rămâne după Băsescu. Dacă împăratul Caligula și-a făcut calul senator, Băsescu a reușit „performanța” de a-și face odrasla absolut amorfă (ca să folosesc un eufemism) din punct de vedere intelectual ditamai europarlamentar. O insultă la adresa României, oricum ai vedea lucrurile.

Luni, 22 decembrie, la exact un sfert de veac de la fuga lui Ceaușescu, este și prima zi oficială de lucru a noului președinte Klaus Iohannis. Zi în care începe o nouă epocă, iar dacă va fi de cinci ani sau de zece depinde doar de el. Din păcate, Iohannis, chiar înainte de-a fi numit oficial președinte, a devenit protagonistul a cel puțin două momente controversate. (Ar fi bine ca aceste mișcări să le fi făcut înainte de jurământ, tocmai pentru a nu recidiva ulterior.) În primul rând, ar fi chestiunea cu desemnarea lui Dan Mihalache, fost cărător de genți ale lui Iliescu, Văcăroiu și Adrian Năstase, în importanta funcție de șef al Cancelariei Prezidențiale. Nici măcar asta n-ar fi o problemă foarte gravă, la urma urmei omul având dreptul să pună pe cine vrea. Problema este că a promis grupului de intelectuali care a contestat această numire că nu-l va numi pe Mihalache, angajament neonorat.

A doua mare controversă a fost legată de numirea Alinei Gorghiu în funcția de președinte al PNL. Exact, numire, nu alegere, fiindcă asta s-a întâmplat la PNL, unde o coterie coordonată de Iohannis a numit un personaj cel puțin anost în fruntea partidului. De fapt, a fost interesul personal, total politicianist al lui Iohannis ca, după modelul lui Băsescu, să-și numească drept succesor un „Emil Boc cu fustă”. Or, cel care poza că n-are nimic de-a face cu mult hulitul „establishment” dâmbovițean a făcut o manevră politicianistă mai mult decât contestabilă. Cei care au ieșit în stradă pentru Iohannis înainte de alegeri, care s-au înghesuit la urne ca să-l voteze, n-au făcut-o în niciun caz pentru ca noul președinte să repete aceleași și aceleași intrigi politicianiste. Și încă ceva. Atunci când Antena 3 începe să te laude și să te ridice în slăvi e clar că te-ai cam îndepărtat de electoratul care te-a adus la Palatul Cotroceni. Sper însă din toată inima să mă înșel, ca astfel derapaje să nu se mai repete, iar Klaus Iohannis să răspundă marilor așteptări și speranțe cu care a fost creditat.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

BRAVOOS a spus: (decembrie 22nd, 2014 at 14:16 )

BRAVOOS dl.Prezidennt Iohannis! Ghinnion Inno!

timisorean in strada a spus: (decembrie 22nd, 2014 at 16:55 )

Ai dreptate Ino! Poate misterul numirii, eufemistic intitulată „alegere”, Alinei Gorghiu va fi deslușit de dl. Robu în cadrul unei conferințe de presă. Dacă va avea curajul să o facă. Oricum a dat prost!

gigi a spus: (decembrie 22nd, 2014 at 18:00 )

Comparatia cu Carol e fortata, Base s-a inconjurat si de capete luminate/democrate, nu doar de surse de bani. La faza cu udrea imi vine sa-i f…t un cap in gura, e de-a dreptul tampit, clar e vb de vaginul ei, nu de creier. Daca scapa de ea va avea sanse sa candideze din nou. Fara prapadita asta, Monica Macovei devenea continuatorul indreptatit al reformelor.
Altceva, Alina va fi bocul neamtului? :)) poate invers! fac pariu ca pana in primavara klausy va pierde vestiarul pnl. Fraierul asta nu e Base.
Vor fi 5 ani in care vor bălti toate, in cel mai bun caz.

Asa-i, perioada cu ridzi, eba si undrea a fost de tot rahatu, dar avem motive sa-i iertam pacatele.

widoqq a spus: (decembrie 23rd, 2014 at 08:51 )

Eu nu va dau dreptate domnule Ino. Alegerile facute in privinta consilierilor se bazeza in primul rand pe INCREDERE. Daca in oamenii astia a avut el incredere este corecta alegerea domnului presedinte.
Faptul ca Dan Mihalache a trecut pe la doate guvernarile nu trebuie sa fie neaparat un lucru rau.Cunoaste mentalitatile din interior si poate fi un bun sfatuitor. Hai sa avem incredere.
Referitor la alegerea doamnei Gorghiu la PNL sa nu uitam concurentii : Atanasiu pe care il paste un dosar penal cu referendumul si depre lautarul Orban nici nu mai discutam. In afara de doamna Ghorghiu la aleger,i nici liberatii nici PDListi nu s au strofocat prea tare.

Sandy a spus: (decembrie 23rd, 2014 at 12:07 )

Prezenta Alinei Gheorghiu la Latrina 3 este, daca nu o eroare grava a PNL, un afront adus tuturor celor care nu stau cu ochii pe aceasta hazna foarte urat mirositoare, din motivele cunoscute. Daca deja incepe pretesugul cu Latrina 3, presimt ca mandatul lui Iohannis ne va lasa tuturor un gust foarte amar. Sa speram ca fost doar o greseala de „circumstanta” si nu un prim pas spre o alta directie, inspre cosmarul de care speram cu totii ca am scapat prin alegerea lui Iohannis.

vio a spus: (decembrie 23rd, 2014 at 12:19 )

Prea repede a involuat de la Johannis la Joianis 😉 , de la neamt serios la vitel fanariot.

widoqq a spus: (decembrie 23rd, 2014 at 13:40 )

Tu mai Vio esti cam bo u

calin a spus: (decembrie 24th, 2014 at 23:12 )

Carol al II-lea era un om de cultura iar Basescu este un ghiolban sinistru, incult, corupt si nenorocit.

birlic a spus: (decembrie 26th, 2014 at 11:45 )

Daca o compari pe Elena cu Lupeasca ,inseamna ca nu sti nimic de Carol al doilea 1 ,2 Eba a fost mai cunoscuta in Parlamentul European nu numai ca fica a presedintelui , pe cand Grapini prin ce e recunoscuta , ca-si ridica banii de pe card .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret

Patru sportive de la CSU Politehnica Timișoara s-au aflat la startul Campionatului Național de 10.000 de metri, la Târgu Jiu, întrecere destinată atletelor U23, dar și senioarelor. Cea mai bună clasare a fost obținută de Iulia Mărginean. A fost a treia clasată și a câștigat, astfel, medalia de bronz. Celelalte sportive care au reprezentat Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc

În această după-amiază, la Buziaş, are loc evenimentul „Hemofilia Cros – Astăzi alergi pentru mine, ca mâine să alergăm împreună”, organizat de Asociația Română de Hemofilie în parteneriat cu Centrul European de Tratare a Hemofiliei Cristian Șerban din Buziaș. Printre cei care vor alerga se numără foşti mari fotrbalişti precum “cangurul” Romulus Gabor sau foştii polişti...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un teren viran, pe care erau mai multe clădiri dezafectate, a fost total transformat. La intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului sunt acum câteva zeci de noi locuri de parcare, soluția aleasă pentru realizare fiind dalele înierbate. Tot acolo vor fi plantați mai mulți copaci. Terenul transformat este deschis începând de sâmbătă seara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un teren viran, cu clădiri dezafectate, a fost transformat total și va oferi parcări și zone verzi
Patru sportive de la CSU Politehnica Timișoara s-au aflat la startul Campionatului Național de 10.000 de metri, la Târgu Jiu, întrecere destinată atletelor U23, dar și senioarelor. Cea mai bună clasare a fost obținută de Iulia Mărginean. A fost a treia clasată și a câștigat, astfel, medalia de bronz. Celelalte sportive care au reprezentat Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret
În weekend-ul următor, la Şag, va avea loc 𝐎𝐱𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥, o manifestare dedicată plantării de pomi pe ritmuri musicale. Vor fi două scene pentru concerte live, zonă de food & drinks; zonă pentru copii; ateliere și workshop-uri. Cu ce se îmbină mai bine o sesiune de plantare, dacă nu cu iubirea pentru folclorul românesc? ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oxigen Planting Festival la Şag. Plantare de pomi pe ritmuri de caval
După o serie de rezultate pozitive pentru majoritatea echipelor din Timiș, iată în etapa a 3-a din play-off și play-out, grupările noastre au fost sub așteptări. În C7, Ghiroda a pierdut la Șimian, pe un teren unde a fost învinsă și în sezonul regulat. Echipa din Mehedinți s-a impus cu 2-0, însă Ghiroda rămâne prima,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate dezamăgitoare pentru echipele timișene din Liga 3 în etapa a 3-a din play-off și play-out
Revenire fantastică. România s-a calificat la turneul final al Billie Jean King Cup după ce a reușit să învingă Ucraina, 3-2. În prima zi a confruntării, tricolorele au fost conduse cu 2-0, dar sâmbătă noaptea au realizat o revenire spectaculoasă. Rezultat în oglindă față de anul trecut, când tenismenele noastre au condus în Slovenia, 2-0,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incredibil! Naţionala de tenis feminin a României a întors spectaculos soarta întâlnirii cu Ucraina
Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad
Top