Proiectul „Patrimoniul Viu”, care urmărește dezvoltarea turismului în zona Banatului și a Banatului Sârbesc, continuă și în acest an. În perioada următoare vor avea loc patru cursuri care le vor oferi participanților informații despre cultura și patrimoniul bănățean, dar și despre valorificarea acestora.
Proiectul „Patrimoniul Viu” s-a lansat în anul 2014 și s-a dezvoltat cu pași repezi. Bazele acestuia au fost puse de Universitatea de Vest Timișoara, Camera de Comerț și Industrie Timiș și de Institutul Intercultural Timișoara. Proiectul urmărește dezvoltarea turistică a zonei Banatului și a Banatului sârbesc, valorificând cât mai bine patrimoniul acestora. După cercetarea de teren, conferința științifică și târgul meșteșugarilor bănățeni, organizatorii lucrează la alcătuirea unei liste cu principalele atracții. În paralel cu această acțiune, în primăvară se vor derula și mai multe cursuri de formare. Primul curs este dedicat studenților, elevilor și profesorilor din România și Serbia. Acesta se va desfășura sub forma unei „școli de iarnă” și urmărește valorificarea patrimoniului cultural. Aici se va discuta concret despre locuri simbolice, practici tradiționale din Banat și obiectivele de valoare din zonă. Acest curs se va desfășura în perioada 26 februarie – 2 martie, la Universitatea de Vest Timișoara.
Următoarele două cursuri se vor desfășura în paralel, la Buziaș. Este vorba despre cursuri pentru ghizi turistici. Unul dintre ele se dedică ghizilor în comunități, iar unul pentru ghizii urbani. Primul urmărește valorificarea istoriei locale, a folclorului și a culturii și civilizației din comunitățile din Banat. Cel de-al doilea este dedicat celor care vor să fie ghizi în propriul oraș. Aceste cursuri au prezentat foarte mare interes pentru agențiile de turism. Numărul celor care s-au înscris este impresionant, iar organizatorii fac acum selecția participanților. Cursurile vor avea loc în perioada 2 – 6 martie. Cel de-al patrulea curs urmărește valorificarea patrimoniului cultural și avea loc la Băile Herculane, în perioada 9 – 13 martie. „Patrimoniul Viu” este un proiect în continuă dezvoltare, urmând să fie publicate hărțile cu rutele turistice din Banat, dar și o carte de bucate tradiționale.
Comentarii prin facebook