Românii cu credite în franci elvețieni pun la cale o nouă metodă de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă. Prima acțiune este programată miercuri, 11 februarie, și presupune plata în bancnote de câte un leu și apoi conversia leului în CHF. Ineditul protest a fost anunțat pe Facebook, pe Grupul Clienților cu credite în CHF.
„Doriti să faceți băncile să sufere, să provocăm pierderi de milioane? 11 februarie, toată lumea să blocheze sucursale! Putem face asta foarte simplu, avem nevoie doar de comunicare și hotărâre. (…) Uniți-vă și urmați pașii de mai jos: boicotarea băncilor prin plăți de câte 1 leu (depunere de 1 leu și apoi conversia din acel leu în CHF). (…) În data de 11 februarie, de la ora deschiderii sucursalelor și până la închidere, pe grupuri de 2-3 persoane, ne prezentăm la ghișeu și toată ziua facem plăți, după metoda descrisă mai sus, de câte 1 leu. Cu cât mai multe sucursale vor fi blocate, cu atât vor fi mai mari pierderile băncilor, iar noi vom fi luați în serios. Nu există temei legal pentru a nu se încasa banii și a se face conversia la aceeași casierie!”, a notat Daniel Teodorescu, unul dintre inițiatorii grupului. Postarea a generat câteva sute de comentarii, cele mai multe în favoarea inițiativei. Au fost însă și câteva persoane care au spus că nu înțeleg cum ar putea fi afectată băncile de această acțiune și că singurii care au de pierdut sunt tot cei care vor sta ore în șir la ghișeu.
Duminica trecută, în cinci orașe din țară, printre care și Timișoara, au avut loc proteste de stradă ale celor care au credite în franci elvețieni și au ajuns să nu-și mai permită să plătească ratele. În ianuarie, Banca Centrală a Elveției a renunțat la pragul de 1,2 franc pentru un euro, în vigoare din 2011. Imediat, cei cu credite în franci s-au trezit cu rate mult mai mari, unii fiind în imposibilitatea de a le mai plăti. Numărul debitorilor cu credite în franci elveţieni era estimate, la finele anului trecut, la peste 75.000. Grupul Clienților cu credite în CHF a depus, pe 20 ianuarie, către guvern, Camera Deputaţilor şi Senat un document prin care cere dispunerea, în regim de urgenţă, a unei inițiative legislative care să le ofere celor cu credite în valută posibilitatea de a opta pentru conversia în lei a creditelor, la cursul de la data semnării contractului + o diferență de maximum 20%. Momentan nu există o reacție oficială a autorităților.
Comentarii prin facebook