Ca la noi la nimeni! Din cauza unor echipamente nelivrate, în valoare de puțin peste 51.000 de euro, Spitalul Municipal ar putea pierde… 700.000 de euro! Atât costă aparatura noului centru de excelență specializat în diagnosticul antenatal al malformațiilor fetale, realizat pe fonduri europene. Salvarea stă în votul consilierilor locali.
În vechea spălătorie a Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Odobescu” trebuia să funcționeze, din aprilie, un centru de excelență specializat în diagnosticul antenatal al malformațiilor fetale, cu aparatură de 700.000 de euro. Proiectul în valoare totală de aproape 1,4 milioane de euro, în mare parte pe fonduri europene, s-a derulat în parteneriat între Spitalul Municipal Timișoara și Spitalul General din Vârșeț. Jumătate din această sumă era destinată cumpărării de aparatură ultraperformantă, în special pentru laboratorul de genetică și anatomo-patologică.
Lucrurile sunt însă în impas în momentul de față, pentru că peste 700.000 de euro sunt în pericol să fie pierduți din cauza a… 51.600 de euro! Practic, echipamentele şi mobilierul medical au fost împărțite în șapte loturi, scoase la licitaţie internaţională, prin publicarea anunţului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După trei astfel de proceduri, ultimele trei loturi, în valoare de peste 182.000 de euro, urma să fie livrate în perioada ianuarie-martie 2015. Toate bune și frumoase, însă așa-numitul lot 1 nu a fost livrat nici până acum. „Furnizorul ne-a informat, înainte cu o zi de data livrării, că nu poate furniza echipamentele deoarece producătorii săi din Anglia şi Germania, nu-şi pot onora la timp obligaţiile (…) În această situaţie, având în vedere faptul că în conformitate cu cerinţele finanţatorului, plăţile trebuie efectuate până la data de finalizare a contractului de finanţare, respectiv 2 aprilie 2015, precum şi faptul că echipamentele din Lotul 1 nu au fost livrate până la această dată, acestea nu se mai pot plăti din fondurile proiectului”, transmit reprezentanții primăriei.
Consecința? Din cauza nelivrării unor echipamente în valoare de 51.600 de euro, există riscul pierderii a peste 701.000 de euro, reprezentând contravaloarea integrală a aparaturii. „În urma discuţiilor cu reprezentanţii Secretariatului Tehnic Comun pentru Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia a rezultat că există riscul aplicării de corecţii financiare (…) egale cu valoarea liniei bugetare alocată pentru achiziţionarea dotărilor cu echipamente”, spun reprezentanții PMT. În consecință, consilierii locali vor avea în mapa pentru viitorul plen un proiect care prevede suportarea, de la bugetul local, a sumei pentru achiziționarea aparaturii lipsă. „Propunem aprobarea susţinerii, din bugetul local, a sumei necesare plăţii Echipamentelor medicale pentru anatomie patologică aferente Lotului 1 şi încasarea de la Furnizor a penalităţilor de întârziere calculate până la data efectivă de livrare a acestora (…)”, se precizează în proiectul de hotărâre de consiliu local publicat pe site-ul PMT. Penalizările care urmează să fie aplicate furnizorului sunt de 0,005% / zi din valoarea contractului. Cel mai scump aparat cumpărat în cadrul acestui proiect este un ecograf ultraperformant în valoare de 210.000 de euro, aflat deja în funcțiune din luna octombrie. Inițial, în proiect, contribuția financiară a Primăriei Timișoara era de sub 35.000 de euro.
Comentarii prin facebook