Centru de comandă şi control ca-n filme – cu asta se laudă Primăria Timișoara, ca parte a proiectului de management al traficului. Sistemul de camere video din intersecții nu este încă operațional, dar în centrul de comandă este funcțional un ecran unic în România!
Deși camerele video sunt amplasate, în acest moment, în doar trei intersecții, Centrul de Comandă şi Control al traficului este operațional, dar… nu prea are obiectul muncii. Interiorul clădirii de pe Bd. Iuliu Maniu este amenajat în stil futurist, coridoarele fiind desenate parcă de un fan înfocat al serialului Star Trek. De aici vor fi coordonate sistemele de management al traficului și al flotei vehiculelor de transport și va fi monitorizat traficul rutier. Se vor ocupa de aceste lucruri 12 operatori, fiecare la o staţie de lucru, cu câte trei monitoare. „Mândria” întregului centru este peretele de monitoare, cel mai modern și mai mare din România, cu o suprafaţă de 22,08 mp.
Există, de asemenea, zece servere pe care urmează să fie păstrate informațiile obținute din trafic. „Imaginile video vor fi stocate 30 de zile, după care se vor șterge automat. Imaginile se dau numai cu aprobare și doar la autorități, la Poliție, organe de anchetă și instanțe. Ele pot fi folosite numai dacă sunt cerute. Cel care este interesat de acele imagini la un moment dat va trebui să solicite imaginile în aceste 30 de zile, pentru ca angajații centrului să știe să le stocheze. Datele de trafic se stochează ani de zile. Dacă se ajunge la o neînțelegere, aceste date pot fi oricând accesate. Este un volum foarte mare de informații”, explică managerul de proiect Ion Dedu, din partea companiei Swarco.
Șoferii trebuie să știe că, grație sistemului de camere de video, infracțiunile comise în trafic pot fi mult mai ușor detectate. Totuși, „vitejii” de la volan nu au, momentan, motive să se teamă prea mult. „Vorbim de o multitudine de senzori care pot fi introduși în acest sistem general – a încălcării legislației rutiere, depășirea vitezei legale și trecerea pe roșu, dar și un subsistem de recunoaștere a numerelor de înmatriculare. Nu vrem să speriem pe nimeni, nu există prevăzută o soluție în ceea ce privește transmiterea de sancțiuni, dar sistemul permite introducerea acestora”, mai spune specialistul. Licitația pentru proiectul de management al traficului, derulat pe fonduri europene, a fost adjudecată, la începutul lui 2015, de asocierea Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA, la un preț de 25,6 milioane de lei, cu tot cu TVA. Proiectul prevede semaforizarea a 44 de noi intersecții și modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare, a 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și mai multe panouri de informare. Vor fi supravegheate 134 intersecții, în care vor fi montate 230 de camere video. Sistemul va fi funcțional abia în primăvara lui 2016, astfel că, pentru nefinalizarea lui la termen, va rămâne de plătit de la bugetul local o sumă de aproximativ patru milioane de lei.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook