Iubiți frați și iubite surori în Cristos,
solemnitatea Nașterii Domnului stă anul acesta sub o stea deosebită: Sfântul Părinte Papa Francisc a deschis în mod solemn acum câteva zile Anul Sfânt 2015/ 2016, an care pe care Pontiful Roman l-a așezat sub profundul gând al milostivirii. Milostivirea este unul dintre lucrurile esențiale ale vieții noastre, din care cu toții ne hrănim și din care trăim. A fi beneficiari ai milostivirii, a o primi pe aceasta și a o dărui mai departe, a-i face părtași pe alții de ea, este de fapt pâinea noastră cotidiană, din care cu toții ne susținem existența.
În ziua de Crăciun, vom auzi în cadrul lecturilor propuse în cadrul Sfintei Liturghii, cum apostolul Paul îi scrie ucenicului Tit: Ni s-a arătat bunătatea și iubirea de oameni a lui Dumnezeu mântuitorul nostru (Tit 3,4). Tatăl ni se revelează în persoana lui Isus Cristos, iar Dumnezeu își dezvăluie chipul său înaintea noastră, a oamenilor. Cine îl vede pe Cristos, acela îl vede pe Tatăl, adică pe acela care l-a trimis pe Fiul în lume și l-a jertfit pentru noi toți (cf. In 14,9; 1 In 3,16). Așa precum Dumnezeu ne-a făcut părtași de milostivirea sa, la fel suntem și noi chemați să arătăm și să experimentăm permanent milostivirea unii față de alții, adică să ne acceptăm unii pe alții, să ne tolerăm și să ne purtăm de grijă cu responsabilitate unii altora. Aceasta toate trebuie să se întâmple în cadrul societății umane, în Biserică și nu în ultimul rând în familie!
Acum, când în timpul Crăciunului, Biserica noastră celebrează și Solemnitatea Sfintei Familii, zilele din preajma Nașterii Domnului ne readuc vrând-nevrând în memorie propria noastră familie, fapt care ne oferă, de fapt, o ocazie deosebit de potrivită de a ne aminti de propriii noștri părinți, indiferent dacă aceștia mai sunt în viață sau s-au mutat deja la casa Tatălui Ceresc. Fiecare dintre noi le datorăm părinților noștri propria viață, o viață care este mereu, fără excepție, un dar și totodată un har. Nici un om nu-și poate dărui sie însuși propria viață; noi avem o singură variantă: să o acceptăm și să fim dăruiți cu ea. Dacă am avut posibilitatea de a crește și a ne forma în sânul unei familii integre și dacă am avut părinți care s-au îngrijit de noi și ne-au crescut și educat ca oameni verticali și buni, atunci însuși acest lucru constituie un dar pe care niciodată nu-l vom putea prețui la adevărata sa valoare și pentru care niciodată nu vom putea să îi mulțumim îndeajuns Creatorului. Și tocmai Nașterea Domnului este acea sărbătoare care ne oferă destul de mult timp și dese ocazii pentru acest lucru.
La acestea toate ne-a chemat și Sfântul Părinte Papa Francisc, să petrecem acest An Sfânt cu simțul responsabilității creștine, purtându-ne unii cu alții cu un veritabil respect, în spiritul milostivirii, fiind permanent conștienți că și noi, la rândul nostru, trăim și ne bucurăm de existența noastră din bunătatea și iubirea lui Dumnezeu față de oameni și tocmai de aceea suntem datori în fiecare clipă a ne iubi unii pe alții (Rom 13,8).
Fie ca milostivul Dumnezeu să ne facă părtași în aceste zile și în tot acest An Sfânt de dragostea sa infinită și harurile sale bogate.
Timișoara, la 25 decembrie 2015
+ Martin,
Episcop de Timișoara
Comentarii prin facebook