La peste 100 de ani, Mihai Şora s-a aflat, săptămâna trecută, printre protestatarii care au ieşit în stradă la Bucureşti împotriva ordonanţelor actualei puteri privind modificarea Codului Penal şi graţierea. Sau, dacă vreţi, potrivit unor nevertebrate, a fost printre cei 28.000 de oameni care s-au dus să primească un milion de lei vechi. Dacă avea și un câine, mai primea un bonus de 30 de lei, după aceleaşi râme care, în mizeria lor morală, nu acceptă că există și oameni care gândesc cu propriul lor cap, nu după cum le poruncesc stăpânii sau stomacul.
NU MOR CAII CÂND VOR ELEFANȚII | protest | 22 ianuarie 2017
Dragii mei,
am văzut oameni tineri și mai puțin tineri, oameni care înțeleg ce se întâmplă în România de astăzi, prețuiesc democrația participativă, sunt responsabili și nu pot fi nici manipulați, nici cumpărați.
Este România care gândește și care pricepe ce citește.Suntem oameni care ne cunoaștem drepturile, după cum cunoaștem și obligațiile celor ajunși la Putere, prin vot democratic.
Așa cum spuneam și aseară, la marșul de protest:
democrația este autoguvernare prin intermediul unor delegați aleși, care reprezintă interesele societății și care stau sub supravegherea societății. Nu poți să faci legi pentru tine, pentru a-ți salva propriile interese! Trăim în Cetate, în aceeași Cetate în care trăiesc și cei care ne guvernează. Și care ne guvernează pentru că i-am ales NOI ca să ne guverneze, în limitele mandatului pe care NOI li l-am acordat. Nu sunt propulsați acolo pe un post în care pot să decidă de capul lor. Sunt limitele între care pot să fie luate deciziile. Nu sub, nu deasupra: în i n t e r i o r u l acestor limite!Eu, personal, n-am votat cu cei care sunt la Putere. Mi-am utilizat dreptul și libertatea mea de a vota așa cum am considerat eu de cuviință. Dar asta nu înseamnă că urmează să fiu exclus de la drepturile cetățenești.
Iar unul dintre aceste drepturi este acela de a ieși în stradă atunci când guvernanții greșesc sau abuzează de poziția lor.M-am bucurat să văd aseară tineri și copii.
Școala civismului începe de la vârstele mici.
Educați-vă copiii, oameni buni, pentru că lor le aparține viitorul.
Acolo unde este nevoie, educați-vă bunicii: ascultați-i și învățați-i să vă asculte. Nu va fi simplu, dar este primul pas pentru ca să putem trăi omenește, respectându-ne unii pe ceilalți. Și eliberând această țară de jefuitorii ei.Mihai Șora
București, ianuarie 2017Posted by Mihai ȘORA on Monday, January 23, 2017
Mihai Şora, una dintre cele mai sclipitoare minţi pe care le are încă România, a ieşit, prin puterea exemplului personal, pentru a avertiza că lucrurile nu sunt pe un făgaş normal. Atunci când într-o democraţie, o putere, chiar legiferată prin vot, o ia pe arătură e de datoria societăţii civile să împiedice acest lucru. Altfel, chiar democraţia este în pericol, iar istoria cunoaşte destule exemple de dictatori siniştri ajunşi la putere prin vot. Într-o democraţie, o majoritate, chiar votată, nu poate conduce prin a pune pumnul în gura minorităţii. Iar ceea ce se discută mai mult în aceste zile, o gaşcă ajunsă la putere, chiar prin vot, nu poate să facă legi dedicate special membrilor respective bande. Fiindcă asta nu e democraţie. Cu alte cuvinte, cam acesta e sensul vorbelor filozofului surprins la proteste. Acolo unde probabil va fi şi duminică seara, alături de alte mii/zeci de mii de oameni din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi etc.
Însă altundeva vreau să ajung cu aceste rânduri. Poate unii nu ştiu, dar Mihai Şora s-a născut la o aruncătură de băţ de Timişoara, la Ianova. A făcut liceul la Timişoara, chiar la „C. D Loga”. Deci e legat puternic de Timiş şi Timişoara. În anul 2016, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României”. Credeţi că a primit şi din partea autorităţilor locale titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei sau al Timişului? Nu. Dacă la judeţ sunt totuţi puţini oameni care au primit acest titlu, în Timişoara ultimilor ani există o hemoragie în acest sens. Într-o scară a valorilor răsturnată, tot felul de derbedei şi chiar puşcăriaşi pentru fapte de corupţie au ajunşi cetăţeni de onoare ai Timişoarei. Mihai Şora însă nu se încadra. La urma urmei, nici n-avea cum să fie cetăţean de onoare al unui oraş condus de un primar pentru care adevăratele valori sunt alde Culiţă Chiş, Ionuţ Nasleu, Alin Popoviciu sau Sanda Greblă. Scuzată-mi fie alăturarea unor astfel de nume de cel al OMULUI Mihai Şora.
P.S. Iniţial am vrut să dau în titlu „adevărata meritocraţie”, dar acest termen prea a fost batjocorit şi golit de conţinut de un cunoscut personaj din Timişoara, pentru a mai fi luat în serios.
Comentarii prin facebook