Poli Timișoara a evitat retrogradarea directă din prima ligă după o ultimă etapă de un dramatism rar întâlnit. Golul lui Fulop din minutul 94 al meciului de la Botoșani a însemnat mai mult decât salvarea de la retrogradare a Timișoarei. A însemnat chiar salvarea de la desființarea echipei, fiindcă asta urma, dacă Poli era nevoită să înceapă din nou din liga secundă. Cât despre cele trei partide din ultima rundă, unele au infirmat pronosticurile inițiale, dovedind faptul că n-avem un campionat corupt chiar până în măduva oaselor.
Doar la Pitești coaliția guvernamentală a funcționat brici. Echipa primarului PSD-ist Pandele (Voluntari) a cedat toate punctele formației primarului ALDE Mircea Minea (Chiajna). Un blat evident, dar și scontat, considerat de mulți absolut normal și, prin consecință, nimeni nu-l va cerceta. La Botoșani, scorul final arată că s-a jucat corect, spre cinstea lor moldovenii luptând până în ultima secundă pentru un rezultat pozitiv. Cât despre duelul de la Mediaș, Poli a făcut unul dintre cele mai slabe meciuri, mai ales în prima repriză timișorenii abordând partida ca pe un amical nedorit de nimeni. Să recunoaștem că, în timp ce alb-violeții așteptau parcă o minune din cer, câțiva jucători de la gazde nu s-au omorât cu firea, fiind deja în vacanță. Totuși, având în vedere faptul că Poli a pornit acest campionat cu o penalizare de 14 puncte, salvarea este mai mult decât meritată.
Spun salvare, fiindcă barajul cu UTA va fi o formalitate, diferența de valoare între prima și a doua ligă fiind consistentă. O fi balonul rotund, vorba clișeului fotbalistic, dar tot jucătorii contează. Continuând așadar în prima ligă, se pune din start o întrebare. Va încerca Poli să fie și altceva decât o echipă de la periferia campionatului, privită uneori cu compasiune de alții? Sau va încerca să conteze cu adevărat? Acum, s-a schimbat și legea, iar autoritățile locale pot investi în echipă. Primarul Nicolae Robu reclamă de foarte multă vreme schimbarea cadrului legislativ în domeniu. Acum acest lucru s-a întâmplat. În condițiile în care noua ediție de campionat va demara peste o lună, autoritățile locale ar trebui deja să se miște. Mă refer la primărie, fiindcă nu știu dacă cei din CJ Timiș (acționari la Poli) se vor implica.
„Dacă vom supraviețui în Liga 1 aș vrea să dăm chiar mai mult decât am dat până acum, pentru că îmi doresc să facem performanță. Vreau ca, din nou, Timișoara să fie prezentă în lupta la vârf în fotbalul românesc și în cupele europene, începând de la anul”, a declarat primarul Nicolae Robu, după apariția ordonanței de urgență privind finanțarea sportului. Vorbele trebuie dublate însă de fapte, fiindcă timpul e scurt. Trebuie o HCL privind o rectificarea de buget prin care clubul să primească o primă finanțare. Or, nu știu dacă juriștii primăriei s-au lămurit cu privire la ordonanță. Asta e pe partea financiară.
Dar există și o altă latură. Odată ștacheta ridicată, trebuie văzut cine pleacă și cine rămâne la club. Fiindcă pretențiile fiind mai mari, semiamatorismul actual trebuie să dispară. Una e să te bați pentru salvarea de la rertrogradare, alta e să lupți pentru cupele europene. Și-o spun cu tot regretul pentru unii de acolo, inclusiv pentru Ionuț Popa. Care n-a fost, nu este și nu va fi antrenor care să se bată la primele locuri. În fine, sunt multe lucruri de schimbat, evident în bine, dacă chiar se dorește performanța anunțată de Robu. Dacă nu se dorește, iar e OK. Să te tot zbați la subsol cu câteva sute de spectatori în tribune, nici măcar foarte mulți bani nu-ți trebuie. Mă rog, bani pentru activitatea sportivă, fiindcă e de așteptat acum, cu bani publici, să apară tot felul de șmenari și lipitori prin club, care să drămuiască în propriile buzunare fondurile pentru echipă.. Și deja se vehiculează câteva nume mai mult decât scandaloase.
Comentarii prin facebook