Avem muzee, dar nu stim ce sa facem cu ele. Situatie jalnica in Timis

Specialiștii de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș au controlat câteva dintre muzeele din județ, iar situația este spre disperată. Nu sunt destui angajați, iar condițiile în care funcționează aceste instituții sunt, în multe cazuri, deplorabile.

Timișoara va fi, în 2021, Capitală Europeană a Culturii, statut de care ar trebui să profite întreaga zonă. Deci inclusiv localitățile din Timiș. În unele dintre acestea există, de exemplu, muzee care ar putea atrage turiști interesați de istoria și poveștile acestor locuri. În evidențele Direcției Județene pentru Cultură Timiș există 32 de muzee și case memoriale. Funcționale efectiv însă sunt mai puțin de 20. Sună bine, dar numai în teorie. Practica arată însă altceva. „Până acum am efectuat controale la muzeele din Sânnicolau Mare, Teremia Mare, Cenad și Ciacova. Situația constatată în toate aceste instituții este una gravă. Vvorbim despre un pericol real ca patrimoniul lor să piardă, să fie distrus iremediabil din cauza condițiilor de acolo”, spune Sorin Predescu, directorul DJC Timiș.

Cum arată situația în teren? Depozitare în condiții greu de imaginat. Imobile cu umezeală. Lucrări de artă aruncate te miri pe unde. Prea puțin personal. „Această situație gravă este generată, în principal, de așa-numita lege a descentralizării, din anul 2003. Aceasta a dus la o administrare precară sau chiar la dispariția unor instituții de cultură. Fostele inspectorate pentru cultură aveau control și administrativ, nu doar metodologic asupra acestor locuri. Specialiștii controlau modul de funcționare a acestor instituții. Acum, în cel mai bun caz, vorbim despre vreun funcționar de la primărie care are rătăcită pe undeva, prin fișa postului, sarcina de a răspunde de buna funcționare a muzeului din localitatea sa”, susține Predescu. Paralel cu acțiunile de control, DJC Timiș a înaintat principalelor trei instituții muzeale din Timișoara – Muzeul Național al Banatului, Muzeul Satului Bănățean și Muzeul de Artă – solicitarea de întocmire a dosarelor de reacreditare. Până în acest moment, singurii care au răspuns au fost cei de la Muzeul Național al Banatului și, parțial, cei de la Muzeul Satului.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Emil a spus: (noiembrie 7th, 2017 at 21:33 )

Ce să mai vorbim despre chiar „elefantul alb” din centrul Timișoarei, pe care nu-l (mai) vede nimeni: Muzeul Banatului. Închis de vreo 10 ani! Toată lumea-și pasează mortul de la unul la altul și nu se face nimic. Cred că și exponatele din muzeu, pe care le admiram în copilăria mea, armurile, armele medievale (sabia călăului), puștile și pistoalele vechi, nu mai sunt demult la dispoziția muzeului. Am auzit că ar fi fost scoase la tot felul de expoziții pe afară și nu s-ar mai fi întors. Sau au fost înlocuite cu niște copii jenante. Oricum o fi, Muzeul Banatului închis de atâția ani este o rușine a Timișoarei.

Vasile a spus: (noiembrie 8th, 2017 at 16:53 )

Nu-i de mirare dezastrul de la Muzeul Banatului că-i condus de fantele de Ilas

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

chestionar PLUS

PLUS Timiș chestionează cetăţenii. Strategia partidului, realizată cu formulare completate online

PLUS Timiş se ţine de cuvânt şi, aşa cum a promis, vrea să ştie ce părere au cetăţenii despre diferite probleme legate de administaţia locală sau judeţean. Şi pentru a dovedi că sunt chiar un partid modern, cei din partidul condus de Dacian Cioloş trimit oamenilor online, să completeze un formular electronic, în care să-şi expirme opiniile pe diferite teme legate de domeniul administativ.
Citeşte tot articolul Citeste articolul PLUS Timiș chestionează cetăţenii. Strategia partidului, realizată cu formulare completate online
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

pod peste Mures

Au început lucrările la podul construit cu probleme peste Mureş, pe Autostrada Lugoj – Deva

Firma tocmită de Compania de Drumuri pentru a cârpi defectele descoperite de expertiza tehnică efectuată la lucrările de la podul peste Mureş de pe Autostrada Lugoj – Deva s-a apucat de lucru. Aceasta are la dispoziţie 20 de zile să rezolve problemele descoperite aici după ce constructorul spaniol nu şi-ar fi făcut treaba, conform studiului realizat de IPTANA, iar finalizarea lor ar aduce mai aproape deschiderea circulaţiei pe lotul 2 din această autostradă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au început lucrările la podul construit cu probleme peste Mureş, pe Autostrada Lugoj – Deva