Primele clădiri ale fostei Elba au fost făcute una cu pământul luni după-amiază. A durat foarte puțin, iar un imobil cu 6 etaje, care găzduia birouri, s-a prăbușit controlat, la fel de repede ca un castel din cărți de joc. Operațiunea de demolare cu explozibil continuă și marți.
Domeniul de 7 hectare al Elba, situat lângă Gara de Nord, începe să fie curățat de proprietari. După relocarea fostei fabrici într-un ansamblu construit de la zero în zona Freidorf, clădirile din Iosefin au rămas nefolosite. S-a discutat, la un moment dat, cu primăria despre calea de acces care face legătura între strada Gării și strada Văcărescu, pentru deschiderea traficului în continuarea podului Eroilor, dar tranzacția nu s-a finalizat. Acum, proprietarul terenului a a început demolarea vechilor hale și a clădirilor. Luni, 27 noiembrie, în prima zi a operațiunii, a fost pus la pământ un corp administrativ de 6 etaje. Trei clădiri erau programate pentru a fi demolate prin explozie, dar numai una a fost culcată în totalitate la pământ. „În proporție de 90% a fost o lucrare reușită. Sunt mulțumit de ceea ce s-a făcut, mai puțin de partea de pregătire mecanică a lucrării. Au fost 28 de kilograme de exploziv, dinamită și 280 de capse electrice. În cazul clădirilor care nu au picat în totalitate va fi aplicat un procedeu mecanic, mai exact o fărâmare cu cleștele pneumatic, dar există și posibilitatea să cadă de la sine, dacă cedează susținerea casei liftului”, a explicat artificierul Petronel Muraru.
Fosta platformă industrială Elba, care se întinde pe 7 hectare, este scoasă la vânzare pentru suma de 24 de milioane de euro. Prin demolarea vechilor hale și clădiri administrative, proprietarii, care nu sunt la prima încercare de vânzare, încearcă să facă zona mai atractivă pentru potențialii investitori. Fabrica Elba a jucat un rol extrem de important în Revoluția din 1989. În dimineaţa zilei de 19 decembrie 1989, muncitorii de la fabrica de corpuri de iluminat şi baterii Elba au declarat greva generală. Mai întâi, pe uşa fabricii au ieşit mai multe femei, apoi, la scurtă vreme, toţi muncitorii erau în curte. Au încercat chiar să iasă din curtea fabricii pe poarta principală, însă uşile erau blocate. „Dacă Elba nu începea greva, s-ar fi stins totul. Au fost mulţi muncitori de la Elba care au fost arestaţi şi care erau exemple la locul de muncă, nu erau elemente destabilizatoare şi lumea a început să pună întrebări, unde sunt, ce s-a întâmplat cu ei? Au încetat lucrul”, povestea revoluționarul Adrian Kali, citat de mediafax.ro.
Comentarii prin facebook