1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2017: de la intregirea Romaniei, la tentativa de teleormanizare a tarii

Fără nicio îndoială, 1 decembrie 1918 a însemnat unul dintre puținele momente astrale ale României. Peste 100.000 de români, fără a fi chemați de „statul paralel” sau plătiți de strămoșii lui George Soros s-au adunat la Alba Iulia, acolo unde 1.228 de delegați din Transilvania și Banat au votat pentru Unirea cu Vechiul Regat. Trebuie totuși spus că acel 1 decembrie a fost mult favorizat de contextul mondial și de mai multe evenimente. Printre acelea și intrarea Statelor Unite în război. E vorba de exact aceeași țară căreia Liviu Drgnea și Călin Popescu Tăriceanu vor să-i declare război în numele neamestecului în treburile interne ale unei țări. Iată că în 1917, SUA s-au amestecat în treburile interne ale Europei și n-a fost rău, Cel puțin pentru România. Și a mai fost favorizat acel1 decembrie și de politica președintelui Wilson privind autodeterminarea popoarelor din fostul Imperiu Austro-Ungar. Asta așa, în spiritul adevărului istoric și pentru a vedea ce derbedei au ajuns să ocupe locurile II și III în statul român de astăzi.

Revenind la Marea Adunare de la Alba Iulia, aș îndrăzni să spun că acel moment seamănă, în Istoria României, cu Revoluția din 1989, dar și cu marile proteste din acest an. Sau chiar mai ales cu protestele din acest an. Fiindcă în decembrie 1989, mulți români au ieșit în stradă și din cauza mizeriei, foamei, frigului, nu doar pentru libertate. Ori la Alba Iulia s-a mers pentru un ideal, nu de foame. La Alba Iulia au participat fruntașii români din orașele și satele Transilvaniei și Banatului, oameni cu conștiință națională, cei care doreau un altfel de viitor pentru copiii lor. E adevărat și faptul că în anii următori, după ce în administrația din Ardeal și Banat au venit funcționarii corupți din Sudul țării, inclusiv din Teleorman, unora dintre participanții de la Alba Iulia le-a părut rău fiindcă n-au cerut o Românie federalizată. Dar astea sunt alte discuții…
La fel ca la Alba Iulia însă, și în acest an, românii care au ieșit în stradă au făcut-o pentru un ideal, nu de foame. Au ieșit, ca și atunci, pentru un viitor mai bun pentru copiii lor. Fiindcă la 99 de ani de la 1 decembrie 1918, România este divizată în două. Există o Românie progresivă care se uită spre Vest, care vrea să aducă modelul occidental în țară. Este acea Românie reprezentată de cei care au ieșit în stradă în acest an, acea Românie care își dorește cu adevărat un stat de drept, în care puterile statului să fie independente și, mai ales, să funcționeze.

Și mai avem o Românie retrogradă, pe alocuri medievală, a oamenilor cărora li se pare normal ca politicienii să fure fără a fi pedepsiți, ca baronul locului să fie deasupra legii. Mulți dintre ei cred că n-ar avea nimic nici măcar împotriva „jus primae noctis”, adiocă dreptul primei nopți a baronului, mai ales dacă se cheamă Liviu Dragnea. E adevărat și faptul că această Românie a fost bine spălată pe creier de propaganda politicienilor penali, care nu se dau la o parte de la nimic pentru a ajunge să controleze și Justiția. Inclusiv să se rățoiască la Statele Unite și Europa civilizată. E o Românie nostalgică după Ceaușescu și a lui „neimplicare în treburile interne”, o Românie care se uită mai degrabă spre Est decât spre Vest. O Românie care nu se gândește la viitorul copiilor ei și pentru care noțiuni precum „statul de drept” e ceva abstract. În schimb, e convinsă în imbecilități de genul „statul paralel”. Aici am ajuns la 99 de ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia, la o mare coliziune între o Românie occidentală și una bizantino-balcanică.
P.S. Ca să vedeți unde a juns România după 99 de ani. La Alba Iulia au fost oameni de stat precum Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voevod, Vasile Goldiș, Octavian Goga, Emil Hațieganu, Vasile Lucaciu și alții. Azi, România e condusă de Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae etc. și ultimii, cu voia dvs., Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Să plângi sau să râzi?

Autor
Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

nu, nu sunt alte discutii. a spus: (decembrie 1st, 2017 at 12:45 )

de ce ti se pare aiurea sa ne cerem banatul inapoi? argumentele de atunci au fost spulberate si batjocorite. gresesti cand vorbesti de doua romanii, banatenii au fost total diferiti de romani, si inca sunt diferente.
regatenii au executat romania prin cel mai aprig si crud comunism din europa. la timisoara au murit oameni in sec xx pentru libertate si drepturi de care nici rusii nu erau lipsiti.
banatenii am avut numai de pierdut prin unirea cu romania. maniu a fost profund dezamagit de felul in care faceau miticii politica. la unire s-a vorbit de o federalizare temporala dar nici n-au vrut sa auda. reprezentantii autoritatilor de atunci, veniti din regat, s-au comportat ca trupele de ocupatie.
au urmat deportarile, persecutiile si ce au stiut ei mai bine, minciuna si hotia!

Radu Moraru a spus: (decembrie 1st, 2017 at 12:48 )

…”Este acea Românie reprezentată de cei care au ieșit în stradă în acest an și care își dorește cu adevărat un stat de drept, în care puterile statului să fie independente și, mai ales, să funcționeze.” Aceasta fraza nu are niciun sens. Probabil ai vrut sa spui: … isi doresc cu adevarat un stat de drept…
Fie:… se doreste a fi cu adevarat un stat de drept…
…”P.S. Ca să vedeți unde a juns Româțnai după 99 de ani. La Alba Iulia au fost oameni de stat precum Iulia Maniu,…”. Poate ati vrut sa spuneti Iulia Avram, ca Iuliu Maniu nu cred.
In rest, ce sa spun: cam fortat si neinspirat articolul chiar de Ziua Nationala.

Lazar a spus: (decembrie 1st, 2017 at 16:21 )

Radu Moraru vorbesti prostii!
Sa-ti traduc: articolul vorbeste despre „acea Romanie ……… care isi doreste un stat de drept” !!!!!
Nu stiu cine este Iulia Avram si nici nu intereseaza pe nimeni dar despre Iuliu Maniu mai bine te informezi si apoi vorbesti.
Iuliu Maniu a fost unul dintre organizatorii Marii Adunari de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, ocazie cu care a tinut un discurs spunand: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”, iar pe 2 decembrie a fost ales ministru prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, functie echivalenta cu cea de guvernator fiind in celasi timp si ministru de interne.
PS. Esti fortat si neinspirat …. si rosu !

@Dema a spus: (decembrie 1st, 2017 at 22:07 )

da, Republica Banat, o parte a Austro-Ungariei impartite a fost ocupata si impartita de sirbi si valahi in 1918 profitind de lipsa oricarei oponente, se vede asta foarte bine in fotografia armatei ocupante – cavaleristi valahi – din Piata Unirii din 1918, plus entuziasmul populatiei autohtone. asta cu Alba Iulia e valabil pentru Ardeal nu si pentru Banat si e o poveste tesuta mult mai tirziu, cine ii cunoaste pe ardeleni stie ca ei nu tin cont de nimic decit de ei insasi si capul lor, deaceea au si ajuns in situatia asta. fruntasii romani, in principal din Lugoj ca de ex. Aurel Popovici, aveau o cu totul alta parere despre parte asta a Europei. dar acum e totuna, domnia valaha s-a impus, desi era cea mai ramasa in urma parte a tarii viitoare si odata cu impartirea pe judete o federalizare regionala care ar fi fost necesara, nu a fost posibila. dupa 99 de ani se vede ce a insemnat asta pentru Banat: progres economic ZERO si o dependenta decizionala totala si un export permanent a resurselor banatene spre alte meleaguri romanesti. totodata tot ce s-a contruit inainte de 1918 a ramas mai valoros decit tot ce s-a facut dupa. ar mai fi multe de spus dar nu vreau sa va stric sarbatoarea, desi nu e nimic de sarbatorit.

birlic a spus: (decembrie 2nd, 2017 at 09:34 )

Apropos de patriotism ,oare de ce in noaptea de 30/1 decembrie de marea Sarbatoare a Romanilor ,Steagul tricolor mi-a fost zmuls de pe fatada casei cu soclu cu tot ,desi cat vezi in dreapta stanga pe strada nu sa vazut nici-un Tricolor .

Radu Moraru a spus: (decembrie 4th, 2017 at 07:08 )

Lazare, Lazare! Nu pricepi nimic. Eu am atras atentia asupra unor greseli din text. Tu de ironie ai auzit? Pentru ca legat de Iuliu Maniu a fost o ironie. Eu am vizitat celula din inchisoarea de la Sighet unde a fost intemnitat Iuliu Maniu si unde si-a si gasit sfarsitul. Tu nu cred ca ai facut-o. Tu ai luat un citat de pe internet si mi-ai demostrat ce: ca stii sa dai copy-paste? Las-o asa!
Si apropos: la precedentele alegeri am votat cu dreapta.

Druckerul din Mehala a spus: (decembrie 5th, 2017 at 18:54 )

Ii clar…f,tui , daca USA nu intra in razboi , acum Banatul era liber , avand un trai decent …ce pacat ca au intrat .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Top