Adam Craciunescu, marul discordiei la SDM. PSD acuza liberalii de politizarea CA

S-a lăsat cu scandal la validarea membrilor Consiliului de Administrație al Societății Drumuri Municipale. La ședința AGA, cel care a obținut punctaj maxim la evaluare, PSD-istul Adam Crăciunescu, a fost pus în așteptare, fiind suspectat de incompatibilitate. Au fost validați cinci membri, patru liberali și un UDMR-ist, și, cel mai probabil la începutul lunii ianuarie, va urma o nouă întrunire AGA.

Consilierii locali au votat, la finele lunii noiembrie, un raport privind „numirile finale în vederea ocupării posturilor vacante de membri în consiliul de administrație la SC Drumuri Municipale SA”. Cei interesați au putut depune dosare de candidatură și au fost evaluați. Punctajele obținute au fost următoarele: Adam Crăciunescu – 47,25 puncte, Cătălin Iapă – 46,50 puncte, Ilie Lucian Stoinel – 43,25 puncte, Ciprian Orhei – 41 puncte, Andrei Molnar – 40 puncte, Cătălin Tiuch – 36 puncte, Liviu Sabin Filimon – 31.75 puncte, Sorin Radu Anghel – 31 puncte, Alexandru Mădălin Mustățea – 29.75 puncte, Marian Gheorghe Costea – 26.50 puncte, Ovidiu Iosif Pîrlea – 25.75 puncte. „Acei candidați care au obținut cel puțin 40 de puncte îndeplinesc criteriile și condițiile de evaluare în vederea numirii în funcția de membru al CA”, se preciza în raport. Din comisia de evaluare au făcut parte 4 persoane, printre care Rodica Aurelian, șeful Serviciului Resurse Umane al PMT, și consilierul local PSD Gabriela Popovici. Aceasta din urmă a și notat, cu pixul, că propune „reluarea procedurii de selecție pentru completarea numărului de persoane în CA până la 9, pentru a asigura un climat normal de lucru pentru CA”.

În ședința AGA de joi, 21 decembrie, scandalul a început de la prezumtivele probleme de incompatibilitate ale PSD-istului Adam Crăciunescu. Acesta a fost revocat în ianuarie 2016 din calitatea de membru al CA al Regiei Naționale a Pădurilor, fiind trimis în judecată într-un dosar privind retrocedarea ilegală a câteva zeci de mii de hectare de pădure, cu un prejudiciu estimat de 303 milioane de euro. Crăciunescu și-a dat singur demisia din funcția de director al Romsilva, invocând motive personale. Dosarul său pentru CA al SDM a fost validat, Adam Crăciunescu depunând o declarație pe proprie răspundere, cum că nu încalcă prevederile legii. Adunarea Generală a Acționarilor a SDM, formată din consilierii locali, a decis, la propunerea liberalilor, să nu valideze numirea lui în funcție. S-a cerut însă puncte de vedere de la Serviciul Juridic, respectiv Resurse Umane din Primăria Timișoara, și de la evaluatorul independent contractat de PMT. Aceștia trebuie să se pronunțe asupra situației lui Crăciunescu.

Ulterior, AGA de la SDM i-a validat pe cei patru membri care au obținut peste 40 de puncte și, pentru că un consiliu de administrație nu poate funcționa cu patru membri, a fost validată încă o persoană. Este vorba despre Sorin Radu Anghel, al optulea în ordinea punctajelor. Decizia a stârnit nemulțumirea consilierilor PSD, pentru că s-a „sărit” peste cei de pe pozițiile 6 și 7, ambii social-democrați. „Adam Crăciunescu nu a fost condamnat în instanță și credem că este un abuz în a da verdicte înainte ca o instanță să se pronunțe. Până la o condamnare definitivă, există prezumția de nevinovăție. S-a discutat vreme de 60 de minute pe această temă și s-a stabilit că Adam Crăciunescu trebuie să se prezinte în fața unei comisii care să-i stabilească nevinovăția (…) Viceprimarul Dan Diaconu a fost și el cercetat pentru incompatibilitate și nu s-a suspendat din funcție până când și-a dovedit nevinovăția. Scopul vădit a fost politizarea conducerii SDM”, spune consilierul PSD Dan Idolu.

Adam Crăciunescu este membru marcant al PSD și a fost vicepreședinte al CJ Timiș, dar și director al Romsilva. Cătălin Iapă este membru PNL și consilier personal al primarului Nicolae Robu. Tot liberal este și Ilie Stoinel, care a fost până acum președintele CA de la SDM. Și Ciprian Orhei are tot carnet de membru PNL. Andrei Molnar, ultimul care a făcut cele 4 0 de puncte minim necesare, este membru UDMR și a deschis lista acestui partid pentru consiliul județean. Cătălin Tiuch, membru PSD, primul „sub linie”, a fost deputat și consilier județean. Liviu Sabin Filimon este PSD-ist, iar Sorin Radu Anghel, liberal.

În acest moment, Consiliul de Administrație al SDM este format din patru liberali și un membru UDMR: Cătălin Iapă Ilie Lucian Stoinel, Ciprian Orhei, Molnar Andrei și Sorin Anghel. Viceprimarul Dan Diaconu spune că există o explicație pentru alegerea lui Sorin Anghel. „Practic, în această AGA au fost validați, pentru un mandat de patru ani, cei care au obținut peste 40 de puncte la evaluare. Desemnarea lui Sorin Anghel nu are nicio conotație politică. El a făcut parte din vechiul consiliu de administrație al SDM și este doar interimar. În luna ianuarie, când va avea loc viitoarea AGA, se va lămuri situația lui Adam Crăciunescu. Dacă se decide că acesta nu este în incompatibilitate, va fi validat în CA și se va face o nouă selecție pentru încă 4 membri. Dacă este în incompatibilitate, se va face o nouă selecție pentru 5 membri”, a precizat, pentru debanat.ro, Diaconu. Dincolo de războiul politic, rămâne însă o altă întrebare. Dacă se stabilește că Adam Crăciunescu este incompatibil, cum de a trecut de comisia de selecție condusă de extrem de competenta șefă a Serviciului Resurse Umane al Primăriei Timișoara, Rodica Aurelian?

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

anteconbega a spus: (decembrie 22nd, 2017 at 07:32 )

@Dacă se stabilește că Adam Crăciunescu este incompatibil, cum de a trecut de comisia de selecție condusă de extrem de competenta șefă a Serviciului Resurse Umane al Primăriei Timișoara, Rodica Aurelian?@
Şi dacă se stabileşte că Adam Crăciunescu e compatibil, atunci robuliana Rodicuţă este extrem de competentă? În fond, Crăciunescu are dreptul la acelaşi tartament ca şi viceprimarul Dan Diaconescu. ALDE Robu, în schimb, are nevoie de un tratament mult, mult mai sever!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei

SCM Poli Timișoara este pe val. Victorie după victorie în campionat și calificare în sferturile de finală ale Cupei României, acolo unde mâine alb-violeții vor să mai facă un pas spre accederea în careul de ași. După un început nefast de sezon, Poli și-a arătat adevărata valoare pe semicercul românesc. A strâns cinci victorii la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei
iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

pod peste Mures

Au început lucrările la podul construit cu probleme peste Mureş, pe Autostrada Lugoj – Deva

Firma tocmită de Compania de Drumuri pentru a cârpi defectele descoperite de expertiza tehnică efectuată la lucrările de la podul peste Mureş de pe Autostrada Lugoj – Deva s-a apucat de lucru. Aceasta are la dispoziţie 20 de zile să rezolve problemele descoperite aici după ce constructorul spaniol nu şi-ar fi făcut treaba, conform studiului realizat de IPTANA, iar finalizarea lor ar aduce mai aproape deschiderea circulaţiei pe lotul 2 din această autostradă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au început lucrările la podul construit cu probleme peste Mureş, pe Autostrada Lugoj – Deva
Aeroportul din Timișoara