Apel la intelepciune. Isi asuma cineva un proiect pentru fotbalul alb-violet?

Vara lui 2012. Nicolae Robu a câștigat Primăria Timișoara cu promisiunea că face drumuri bune, pasaje, poduri, fântâni cântătoare, parcuri și multe-multe altele, printre care CMPDTP. Pentru necunoscători, CMPDTP este numele de cod al „Cea Mai Poli Dintre Toate Poli”. Omul a avut atunci o năstrușnică prezență de spirit, căci noua Poli, venită prin contopirea cu AC Recaș, nu avea să se compare pozitiv numai cu deținătoarea celor două cupe, a „titlului” de vicecampioană în mai multe rânduri, cu Poli-Celtic, Poli-Atletico ori Poli-Șahtior, ci și cu ASU Politehnica, echipa unei mari părți din grupul suporterilor, adunată sub sigla Druckeria. 7.000 de spectatori au venit în tribunele stadionului „Dan Păltinișanu” pentru meciul cu UTA. Aveam speranța unei promovări rapide. Finanțarea era asigurată de primărie, suporterii rămași pe D.P. după „marea rupere” nici nu bănuiau că CMPDTP este doar un concept, un fel de mașină „Lăstun” din vremea lui Ceaușescu.

Vara lui 2013. Aproape 10.000 de oameni au venit să vadă meciul de debut al „Celei Mai Poli Dintre Toate Poli” în Liga 1. După ani de mizerie și faliment, după gloria polistă din vremea lui Iancu, echipa revine în fotbalul mare și bate pe Dinamo cu 2-0. Toate mergeau ca unse pentru patronul spiritual și material al clubului, primarul Nicolae Robu. Finanțarea era asigurată prin hotărâre a Consiliului Local Timișoara, prin votul mai multor formațiuni politice, cu excepția PSD, partid care urma să se laude cu asta, dacă ceva mergea prost, și s-o dea cotită, dacă era de bine. N-a fost să fie de bine. Poli a retrogradat și cu concursul unor blaturi de final ale contracandidatelor. Mulți însă am început să ne punem întrebarea în ce parcurs este CMPDTP. E în grafic sau a deraiat? Primarul Robu era încă pe cai mari. Controlul Curții de Conturi și blocarea finanțării fiind un scuipat într-un ocean, ca să nu folosesc inadecvat expresia cu părul pubian.

Dar am repromovat. Optimismul urma să îmbujoreze doar câteva mii de oameni care veneau la stadion cu oaspeți mai de seamă. Sute chiar, atunci când jucam cu flămânzi ca noi, la ore grele, târziu, în frig. Știți întrebarea aia pusă de un gazetar în pană de inspirație: „Ce așteptări aveți de la această echipă, dle Robu?”. Dacă adresai o astfel de întrebare, negreșit ai fi aflat de la primar că proiectul CMPDTP este în grafic, că este o chestiune de luni, de zile ca municipalitatea să câștige procesul cu Curtea de Conturi pentru dezlegarea acestei echipe la finanțarea publică. Și-atunci să vezi performanțe! Acele sute de oameni au fost dezamăgite însă printr-o nouă retrogradare sportivă. Că am rămas noi în prima ligă e altă poveste românească, dar cu ce preț? Cu sancțiuni grele ce puneau sutele de spectatori, mia sau miile din meciurile cu Steaua, să se considere condamnate la o reală retrogradare la finele sezonului 2017.

Scăparea și-n aceste condiții de retrogradare avea să fie prezentată de oficiali mai ceva ca obținerea titlului. Finanțarea urma să se repună pe roate, în baza ordonanței Guvernului Grindeanu, astfel că emoția unui nou început i-a înfiripat pe puținii fani, dar și pe unii jucători de calitate care au ales neinspirat să vină la o Poli de acum sănătoasă financiar. Performanța lui Ionuț Popa a fost incredibilă, e adevărat, dar mâna de spectatori se mai întreba și altceva înafară de unde este CMPDTP, că n-o văd încă. Se întreba dacă mai are sens să vină la meciuri, uitându-se după glorioasa Poli ca Victor Ciorbea după luminița de la capătul tunelului. Dar de unde atâta deznădejde? Din faptul că Nicolae Robu nu a adunat majoritatea necesară în vara lui 2017 pentru trecerea unei hotărâri de consiliu local care să permită finanțarea. Iar mai apoi s-a speriat așa de tare de Cristian Brâncovan, că nici n-a mai încercat.

25 de jucători din lotul lui Poli, chiar și cei vreo 12 suporteri din galerie, au ajuns să se gândească la greve. Cantonamentul de dinaintea meciului cu Gaz Metan Mediaș era să nu mai aibă loc, să se joace la „o miuță”, ca-n ligile inferioare. Leafa vine defazată și fără o predictibilitate, de fiecare dată după o cutie a milei organizată de primarul Robu. La pregătire au venit jucători cu bagajele făcute de plecare, alții au plecat prin demersuri la comisii, iar puținii fani nu știu ce mai așteptăm în afară de banii TV. Care bani TV sunt deja consumați înainte de a-i fi primit. Asta este situația la zi a clubului Poli, „Cea Mai Poli Dintre Toate Poli”.

Primarul care în 2012 a presat administrația locală și județeană să cumpere clubul plin de datorii de la Marian Iancu acum nu mai are curaj să finanțeze, chiar și după ce un secretar de stat de la Oficiul Concurenței a spus ce trebuie făcut să se poată da bani de la primării, legal. Nu știu dacă o unitate a administrației locale poate finanța un club cu care este în litigiu, după cum avertiza Brâncovan. De bun simț ar fi să nu se poată, astfel că nu știm ce să mai așteptăm. Că nu știm nimic de la club este efectul unui tratament mizerabil din partea oficialilor, o proastă comunicare cu cei pe care vrei să-i aduci la stadion, dar pe care, zi după zi, îi îndepărtezi prin lipsa de contact cu echipa pe care o susțin. Atât de dezolant este pesisajul fotbalului timișorean, încât stai și te întrebi dacă printre atâția politicieni și ultrași orgolioși mai avem și-un înțelept. Un înțelept care să vadă că finanțarea publică este blocată într-un cerc vicios, că un patron cu bani nu va cumpăra clubul cu atâtea datorii, iar finanțarea privată cu cutia milei este o bătaie de joc la adresa ambelor părți, primar și oameni de afaceri.

Nu trebuie să fii vizionar și mare strateg să-ți dai seama cum stă treaba cu fotbalul în Timișoara, un centru fotbalistic de tradiție din al doilea oraș al țării ca putere economică. Cu două echipe mediocre nu vom visa niciodată la CMPDTP. Să nu ne lăsăm duși de val că ASU Politehnica e la trei puncte de locul de baraj în B, căci va mai trece multă apă pe Bega până ce echipa de ligă secundă va câștiga barajul cu cea din elită. Cum la fel, nu trebuie să fii mare manager în sport să observi că la o echipă avem jucători de calitate, iar la alta avem o situație fiscală curată, cu premise bune pentru o finanțare privată și publică, conform celor de la Oficiul Concurenței. Vine o perioadă de transferuri. Oameni buni, treziți-vă! Și de-o parte, și de cealaltă. Avem nevoie ca un înțelept să-și recunoască eșecul și să le recunoască celorlalți tenacitatea. Avem nevoie de mai mulți înțelepți să accepte că nu mai nu mai putem și nu mai vrem să trăim ca bețivul, pe datorie, să mâncăm „pe caiet” și să ne mințim cu performanța în fotbal.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Poli 21 a spus: (decembrie 4th, 2017 at 15:41 )

Sasule, mai lasa scrisul si cauta si tu ceva de lucru mai pe puterile tale intelectuale.

Folică a spus: (decembrie 4th, 2017 at 21:41 )

DRAGI TIMIȘORENI, CARE ESTE OPINIA DUMNEAVOASTRĂ FAȚĂ DE UMILINȚA LA CARE PRIMARUL NICOLAE ROBU A SUPUS ROMÂNII, DE ZIUA NAȚIONALĂ?

Primarul Timișoarei, liberalul Nicolae Robu, nu a binevoit să sărbătorească împreună cu timișorenii Ziua Națională a României. Primarul trebuia să fie prezent la manifestările oficiale de sărbătorire a Zilei Naționale a României însoțit de cei doi viceprimari.
Dacă în primul mandat primarul Robu a împărțit județul Timiș cu PSD-ul, în cel de al doilea mandat el a cedat Primăria Timișoarei UDMR-ului prin numirea singurului consilier local al UDMR-ului în funcția de Viceprimar al Timişoarei. UDMR a primit ordin clar de la Budapesta să boicoteze Ziua Națională a României, ceea ce a și făcut. Pentru a evita întrebările mass-mediei cauzate de absența viceprimarului UDMR Imre Farkaș, Robu a preferat să nu participe nici el la manifestările oficiale de sărbătorire a Zilei Naționale a României. Doar viceprimarul liberal Dan Diaconu a reprezentat conducerea Primăriei Timișoara la defilarea militară de Ziua Națională de la CJT și la festivitatea de aprindere a luminilor la Târgul de Crăciun din Piața Victoriei.
Toate acestea, deși este al 2-lea an în care Primarul Timișoarei Nicolae Robu (P,, N”L) sărbătoreste câte 3 zile la manifestările organizate de Zilele culturii maghiare la Timișoara.

Petrică Folică,
Președintele Partidului REZIST

Mbombe Ion a spus: (decembrie 5th, 2017 at 08:03 )

Precis e mana lui Soros si a amerikanilor care au fraternizat cu unguri

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular

CSC Dumbrăvița a terminat la egalitate în runda a 19-a, ultima a sezonului regular, după ce a fost egalată pe final, de oaspeții din Miercurea Ciuc, dintr-un 11 metri dat ușor, ca la „județ”. Echipa bănățeană a fost mai activă în prima parte și parcă ea se afla pe poziție de play-off. Unul dintre atacurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată
Visul iubitorilor de rugby din Timișoara de a beneficia de condiții de calitate la meciurile echipei orașului vor deveni realitate, Consiliul Local Timișoara aprobând vineri proiectul „Refunctionalizare teren de sport, reabilitare și extindere clădiri existente, inclusiv utilități” pentru baza sportivă situată în Ronaț, cea unde se află și stadionul unde joacă echipa de rugby a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de milioane de lei pentru stadionul de rugby din Timișoara. Va avea tribune acoperite și nocturnă
Top