Capace de bere sau de suc. CD-uri. Roți de biciclete. Anvelope. Pahare din plastic. De fapt, lucruri pe care le aruncăm la gunoi. Cu puțină imaginație și un pic de muncă, toate au devenit materie primă pentru cea mai neobișnuită „pădure” care va răsări la Timișoara: cea de brazi reciclabili din Piața Libertății.
Brazii sunt realizați de cei de la Asociația Ecostuff, care au cerut încă de astă toamnă timișorenilor să-i ajute cu materiale reciclabile. S-a strâns aproape orice, de la capace de bere, la anvelope și roți de biciclete. S-a lucrat pe rupte la „Fabrica de brazi”, adică o fostă hală din zona Iosefin, la vechea fabrică de țigări pentru care s-a plătit o chirie de 600 de euro pe lună. Asta, deși nu exista nici căldură și nici curent electric. Rezultatul? 11 brazi, din care cel mai înalt are peste 10 metri și este făcut din doze de aluminiu. Ceilalți au cam 3,5 metri și sunt realizați din anvelope, CD-uri, pahare de plastic și capace metalice de la sticle de bere sau suc. „Avem această idee de vreo doi ani, când am aflat că un brad are nevoie de 45 de ani să crească la 15-20 de metri, cam cât este înălțimea unui pom împodobit la un târg de Crăciun. Asta, dacă e în pădure. Dacă e în câmp deschis, are nevoie de 55 de ani. Ne-am gândit că se poate și altfel. E mare păcat să tăiem un brad tânăr. Un brad trăiește peste 400 de ani”, spune Larisa Rusu, coordonatorul proiectului.
Cei 11 brazi din materiale reciclabile care fac parte din proiectul #possibiliTREE vor putea fi admirați din 9 decembrie în Piața Libertății. Montarea lor a început din seara de joi, 7 decembrie. Ei vor putea fi „adoptați”, contra unei anumite sume. Cinci au fost deja, iar în fața fiecăruia va fi așezat un totem cu numele firmelor care îi ajută pe cei de la Ecostuff să transmită Primăriei Timișoara că putem avea și altfel de brazi de Crăciun.
Comentarii prin facebook