Facturile pe care le plătesc timișorenii pentru serviciile de apă și canalizare s-ar putea modifica în 2018, după ce au rămas la același nivel din 2014. Eventuala majorare nu va fi însă una substanțială, și asta în condițiile în care Aquatim are un program de investiții foarte cuprinzător.
La Timișoara, apa rece s-a scumpit ultima dată în vara lui 2014, tarifele, cu tot cu TVA, fiind de 0,00311 lei/l la apă și de 0,00341 lei/l la canalizare. De altfel, Aquatim are unele dintre cele mai mici tarife din țară pentru aceste utilități. În 2018, prețurile ar putea crește, însă într-un procent foarte mic. „În functie de noul nostru proiect investițional de 180 de milioane de euro, va fi o discuție legată de tarif, în funcție de băncile cu care vom intra în discuții. Este neesențială o posibilă creștere, față de beneficiile cu care venim pentru județul Timiș. Vorbim de sute de kilometri, de zeci de instalații (…) O creștere a tarifelor este posibilă, în funcție de noul proiect, însă nici într-un caz pe măsura investițiilor pe care le facem (…) Am avut primele discuții cu băncile, avem capacitatea de a lua un împrumut negarantat de autoritățile publice, ceea ce e foarte important. În Timișoara nu sunt probleme cu partea de acoperire a serviciilor. Sunt multe lucrări pe care le facem, avem și rețeaua veche, din anii 70, avem și probleme. Pentru Timișoara, programul nostru investițional este de aproximativ 40 de milioane de euro, care se vor duce în principal pe lucrări de reabilitare”, explică directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.
Proiectul de 180 de milioane de euro presupune 13 stații de tratare apă noi și nouă reabilitate, 53 de stații de pompare apă, 50 de rezervoare de înmagazinare noi și patru reabilitate, 14 kilometri aducțiune nouă și 11,7 km reabilitați, 98 de kilometri de rețele de apă extinse și 124 km reabilitați, 232 km de conducte noi de transport și 4 km reabilitați, șase stații de epurare, 79 stații de pompare apă uzată, 87 km de conducte de refulare, 289 km de canalizare extinsă și 22 km reabilitare, precum și un incinerator pentru uscarea nămolurilor. Aquatim operează în 123 de localități din Timiș, unde sunt 1.900 de kilometri de rețea de apă și 890 de kilometri de canalizare. Societatea de apă-canal vrea să înceapă, în acest an, și un proiect de coordonare online a activității. „Facem și un sistem prin care încercăm să legăm toate uzinele de apă din județ, toate stațiile de epurare a apei, pe care să le coordonăm online de la Timișoara. În 2018 vom începe acest proiect, cu partea de licitații și documentație”, a mai declarat Ilie Vlaicu.
Comentarii prin facebook