Lista parcelelor pe care ar trebui să le primească 128 de tineri, pe baza Legii 15/2003, au fost validată de CL Timișoara la aproape un an de când au fost făcute publice numele celor care au îndeplinit condițiile de atribuire. Parcelele nu sunt însă egale și, mai mult decât atât, întreaga procedură ar putea fi anulată.
128 de tineri din Timișoara stau cu câte 10.000 de euro blocați în conturi și așteaptă de aproape un an să primească un teren de casă, în baza Legii 15/2003. Criteriile de atribuire au fost stabilite în iarna lui 2016. Printre ele, domiciliu în Timișoara, vârstă nu mai mare de 35 de ani și o garanție de aproape 10.000 de euro. Loturile urmau să fie atribuite în funcție de punctajul obținut de solicitant. Au fost 209 de doritori, din care 128 au îndeplinit criteriile. Printre ele, Sanda Greblă, consilierul personal al primarului Nicolae Robu, Cătălin Iapă, sau Grigore Grigoroiu, consilier local PNL, retras între timp de pe listă. A existat apoi o potențială problemă de incompatibilitate, rezolvată însă de ANI.
Pe ordinea de zi a plenului de marți au apărut un proiect „privind validarea listei terenurilor disponibile și libere de sarcini din inventarul Municipiului Timișoara, care pot fi atribuite în folosință gratuită potrivit Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe proprietate personală”. Consilierii au alocat fiecărei parcele CF-uri noi și numere cadastrale, aprobând suprafața fiecărei parcele în parte. Suprafețele nu sunt însă egale. „Comisia pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor între 18 și 35 de ani pentru constituirea unei locuințe proprietate personală, dorește să atribuie aceste parcele solicitanților care au depus cereri conform regulamentului stabilit prin HCLMT nr. 193/15.11.2016 (…) Parcelele înscrise în cărțile funciare sunt în proprietatea Municipiului Timișoara, se află pe str. Ovidiu Balea și au suprafața cuprinsă între 276 și 252 mp”, se arată în proiectul de hotărâre. Practic, este vorba despre 44 de parcele de 252 metri pătrați și 88 cu o suprafață de 270 mp.
Proiectul nu menționează însă dacă numerotarea parcelelor corespunde cu ordinea de pe lista nominală publicată de primărie. Dacă cele două liste ar „pușca”, Sanda Greblă, Cătălin Iapă, Adorian Aurelian (fiul șefei Serviciului de Resurse Umane, Rodica Aurelian) și Constantin Bordeașu (fiul consilierului local Ilare Bordeașu) ar primi parcele de 276 mp. Lucrurile nu sunt deloc simple. Atribuirea nominală a terenurilor nu se poate face încă și exista posibilitatea ca întreaga procedură să fie anulată. Doi dintre cei respinși au contestat. Unul a dat în judecată Consiliul Local Timișoara și membrii Comisiei de evaluare, Farkas Imre, Ștefan Brihac, Alin Moga, Caius Șuli și Călin Pârva, cerând anularea actului administrativ. Primul termen este pe 15 februarie. Celălalt solicită același lucru și a acționat în instanță UAT Timișoara, reprezentată prin primar, pe primarul Nicolae Robu, și Comisia pentru punerea în aplicare a legii 15/2003. Primul termen este 21 februarie. „Este o situație cumplită. Unii sunt nemulțumiți de rezultat. S-a procedat ultracorect, s-au analizat contestațiile, s-au adresat instanței. Noi suntem blocați. (…) Dacă vor avea câștig de cauză, s-ar anula totul”, spunea, în urmă cu câteva zile, primarul Nicolae Robu. Proiectul a trecut cu 21 de voturi și o abținere.
Comentarii prin facebook