Ca să nu mai aibă surprize, Primăria Timișoara caută verificator de proiect pentru una dintre cele mai importante lucrări pe care vrea să le facă. Este vorba despre înlocuirea pavajului din Piața Operei, șantier care are însă, cel puțin teoretic, șanse minime să înceapă în acest an.
Reabilitarea Pieței Victoriei este una dintre prioritățile actualei administrații, mai ales în vederea anului 2021, în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. „Acolo tot pavajul este foarte distrus. Tot pavajul va fi schimbat cu piatră naturală, dar vom păstra desenul. Este foarte frumos ca desen, vreau să îl respectăm, dar nu este cu piatră de valoare. O să transformăm Piața Victoriei cât putem de repede, va fi o prioritate, repet, păstrând aspectul natural”, explica primarul Nicolae Robu. În noiembrie 2017 a fost lansată licitația pentru „servicii de elaborare documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, inclusiv documentație topografică, dacă este cazul, studiu topografic, studiu geotehnic, avize/acorduri conform certificat de urbanism, studiu istorico-arhitectural de fundamentare și evaluare arheologică teoretică și servicii de elaborare proiect pentru autorizare execuție lucrări de construire”. Valoarea estimată este de aproximativ 642.000 lei, cu tot cu TVA, iar câștigătorul ar trebui anunțat până la finele acestei luni. De la data atribuirii contractului, proiectantul va avea la dispoziție 120 de zile pentru a realiza lucrarea.
Între timp, primăria a lansat o nouă licitație care vizează, de această dată, servicii de verificare tehnică de calitate a obiectivului „Reabilitare Piața Victoriei” , faza DALI + PT. „În baza contractului vor fi prestate servicii de verificare tehnică de calitate a obiectivului «Reabilitare Piața Victoriei», faza DALI + PT, astfel cum sunt acestea impuse în caietul de sarcini. Verificatorului de proiect li se pune în dispoziție proiectului tehnic elaborate de către proiectant”, se precizează în anunțul publicat pe SEAP. Municipalitatea este dispusă să plătească până la 41.467 lei, iar ofertele pot fi depuse până pe 15 februarie. Data limită de evaluare a acestora este însă, conform anunțului pus pe SEAP, 15 august, urmând ca oricine câștigă licitația să aibă la dispoziție 14 zile pentru a verifica proiectul. Teoretic, dacă nu este vorba de o eroare, în acest caz, șansele ca șantierul să înceapă în acest an tind spre 0. Nu de alta, dar putem presupune că execuția pe baza proiectului de peste 138.00 de euro nu va fi scoasă la licitație decât după verificarea documentației, adică nu înainte de luna septembrie 2018.
Primăria Timișoara a avut, în ultimii ani, câteva experiențe cel puțin ciudate legate de proiecte plătite și prost întocmite. Skateparkul din Parcul Central nu e gata nici acum, fiind obiectul unui proces care a durat doi ani și derulat între municipalitate și firma care a câștigat licitația de execuție și care a contestat erorile din proiect. Investiția a fost scoasă din nou la licitație pe SEAP în această iarnă și a fost ulterior retrasă, tot din cauza proiectului. Din același motiv, al unui proiect tehnic prost făcut, clădirea Liceului Lenau nu are nici acum fațada terminată, iar unul dintre motivele întârzierii lucrărilor de la spitalul de copii este legat tot de erorile de proiectare. Piața Operei, devenită după 1989 a Victoriei, a fost declarată monument istoric de Ministerul Culturii în 2004. Piaţa a fost concepută la începutul secolului XX, de arhitectul şef al oraşului de atunci, Laszlo Szekely, pe locul fortificaţiilor vechii cetăţi, care au fost demolate pentru a permite dezvoltarea oraşului.
Comentarii prin facebook