Șoferii care calcă legea și sunt surprinși de camerele video care au împânzit Timișoara nu pot fi amendați. O spun șeful Poliției Timișoara și al Biroului Rutier, care susțin că doar polițistul rutier poate constata contravenția și aplica sancțiunea. Mercedesul Primăriei a fost prins pe liniile de tramvai într-o intersecție supravegheată video și nimeni nu va plăti.
Un timișorean a surprins, în decembrie, Mercedesul cu numărul TM 01 PMT în timp ce stătea la semafor pe liniile de tramvai, într-un loc în care acest lucru nu este permis. Se întâmpla la intersecția str. 1 Decembrie – FC Ripensia, unde restul participanților la trafic așteptau cuminți la semafor. Primarul Nicolae Robu care folosește această mașină de serviciu, declara că nu e nimic în neregulă. „Pot să circul în regim de urgență pe șantierele din Timișoara. Evident că am fost pe șantier, da (…) Nu am trecut pe roșu, sunt niște ordinari cei care au spus așa ceva (…) Credeți că-mi pierd vremea cu așa ceva?”, replica edilul. Un alt timișorean a făcut în aceeași zi o reclamație la Poliție. „Având în vedere următoarele: intersecția menționată este monitorizată, există un acord între IPJ Timiș și Primăria Timișoara în privința sancționării pe baza probelor video, egalitatea cetățenilor în fața legii, solicit consultarea arhivei video pentru intersecția menționată și luarea măsurilor legale care se impun”, a scris Tudor Bastea, în adresa înaintată către IPJ Timiș.
Răspunsul de la IPJ Timiș a venit pe 11 ianuarie și spune că nici nu poate fi vorba despre vreo sancțiune. „Referitor la sesizarea dumneavoastră, vă facem cunoscut conținutul art. 109 alin. 1 din OUG 195/2002, conform căruia «constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier». Prin urmare, nu se poate lua o măsură legală împotriva conducătorului auto reclamat”, transmit șeful Poliției Municipiului Timișoara, comisar de poliție Daniel Drăguța, și șeful Biroului Rutier, subcomisar de poliție Alexandru Crucică. Primăria Timișoara se mândrește cu un sistem de management al traficului așa cum nu se prea găsește în Europa, după cum spune, de fiecare dată, primarul Nicolae Robu. Proiectul, realizat de Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA, a costat peste 23 de milioane de lei. El a inclus semaforizarea a 44 de noi intersecții și modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare, a 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și mai multe panouri pe care vor fi afișate diverse informări. Sunt supravegheate 134 intersecții, în care sunt 230 de camere video. Una dintre intersecțiile semaforizate în care a fost montată o cameră video este chiar cea dintre străzile FC Ripensia și 1 Decembrie, exact locul în care a fost prins încălcând legea șoferul primarului.
În toamna trecută, între municipalitate și IPJ a fost semnat un protocol care, teoretic, permite sancționarea conducătorilor auto care sunt surprinși de camerele video încălcând legea. Comisarul de poliție Daniel Drăguța și subcomisarul de poliție Alexandru Crucică spun însă că acest lucru nu este posibil. „Aș dori să rog public orice șofer timișorean amendat cu ajutorul camerelor video (dacă există vreun astfel de cetățean) să mă contacteze. Ca să știm clar dacă legea e aceeașu pentru toți sau nu. Dacă există un astfel de cetățean, înseamnă că legea se aplică preferențial. Dacă nu există, înseamnă că protocolul semnat de Primăria Timișoara cu IPJ Timiș e doar praf în ochi, pentru a justifica risipirea banului public pe acel «sistem video ultraperformant»”, a comentat Tudor Bastea, cel care a făcut reclamația contra primarului.
Comentarii prin facebook