Sală mai plină ca la orice dezbatere publică a PMT, la întâlnirea primarului Nicolae Robu cu tinerii din Timișoara. În asistență, tineri din PNL, șeful Poliției Locale, consilierii edilului, city managerul, fiica primarului și un magician. După aproape trei ore, Robu a plecat în grabă, la altă întâlnire, promițând că se vede cu tinerii și altă dată.
A promis la începutul anului, așa că Nicolae Robu s-a întâlnit, miercuri seară, cu zeci de tineri din Timișoara. Printre ei, și membri ai TNL, dar și consilieri locali sau județeni liberali, Dorel Cojan, șeful Poliției Locale, Andreea Robu, city managerul Robert Kristof și doi consilieri personali ai primarului, dar și magicianul Lorenzo Cristian. Edilul a început printr-o prezentare a realizărilor sale din ultimii aproape șase ani, urmată de o listă cu obiective pentru anul 2018. Acestea sunt:
- începerea lucrărilor la Pasajul Solventul
- construcția Pasajului Consiliului Europei
- construcția primelor două poduri noi peste Bega – Jiul și Ilsa
- reabilitarea podurilor Dragalina și Eroilor
- lărgirea la patru benzi a Bd. Sudului și Mareșal C-tin Prezan
- închiderea Inelul II de Circulație
- realizarea unei bune părți din Inelul IV
- „fântâna cântătoare” din Parcul Botanic
- studiu de fezabilitate pentru un aquapark
- reabilitarea Pieței Victoriei
- reabilitarea clădirii Operei și a imobilului de pe V. Alecsandri 1
- reabilitarea fostei Clinici de Dermatologie de pe strada Mărășești
- construirea de școli noi
- finalizarea noului corp al Spitalului de Copii
- studiu de fezabilitate pentru sala polivalentă de 16.000 locuri
- restaurarea vechilor cinematografe ale orașului
- construcția unor complexuri sportive în Calea Lipovei și Calea Buziașului
Pe lista de promisiuni se numără, de asemenea, crearea de piste de biciclete în oraș și spre comunele periurbane, dar și înmulțirea stațiilor VeloTm. A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri. Tinerii au spus că-și doresc, printre altele, buget participativ, piste de biciclete cu dublu sens, investiții mai mari în parcuri sau ridicarea mașinilor parcate ilegal. Unul s-a declarat dezamăgit de Timișoara, oraș în care este născut, și crede altele ne-au luat-o înainte. A fost însă contrazis de Robu, care i-a spus că o echipă de la un radio din Cluj-Napoca a stat o săptămână în Timișoara, lăudând zilnic ce a văzut aici. Un alt tânăr a propus ca șoferii să fie lăsați să parcheze pe prima bandă de pe str. Gheorghe Lazăr, de la ora 21 până la 7 dimineața. „Este o idee pe care o avem în analiză, ne-a mai fost sugerată. Înclin să facem asta. Va fi cu bătaie de cap, știu cum se întâmplă aici la primărie. Ziua după ora 17 am luat decizia să deschidem parcarea, dimineața găsim un număr de mașini la ora 8 când venim la serviciu, îi doare în cot de ce facem noi. Vom dispune ridicarea mașinilor celor ce nu înțeleg. Cred că de la o anumită oră, peste noapte, am putea să permitem staționarea fără să perturbăm traficul”, a spus primarul.
Unul dintre tinerii prezenți, reprezentant al Organizației Studenților din Universitatea de Vest Timișoaram s-a plâns de taximetriștii care cer prea mulți bani pentru cursele din gară spre Complex. „Când vin de acasă, la gară, e un maraton să mergi cu taxi. Firmele negociază niște prețuri nesimțite. De la gară până în Complex cer și 30-40 de lei”, a spus acesta. Robu a promis că vor fi făcute controale. Primarul a promis și că va trimite Poliția Locală în Complex să-i amendeze pe cei care parcheză aiurea. Puțin după ora 20, edilul și-a amintit că trebuia deja să fie în altă parte, așa că discuțiile au fost pe repede înainte. Una dintre promisiunile de pe ultima sută de metri a fost crearea unu incubator de artă, urmată de cea a unei noi întâlniri cu tinerii.
La final, în fugă spre întâlnirea la care deja întârziase, Nicolae Robu s-a declarat mulțumit și a spus că nu știe exact câte dintre investițiile propuse vor fi și puse în practică. „Cred că întâlnirea a fost productivă, sunt mulțumit de numărul mare de participanți. Sunt mulțumit de numărul mare de intervenienți. Tinerii au ridicat probleme foarte concrete, care îi frământă, care îi interesează, și le-am arătat toată deschiderea. Vom mai face astfel de întâlniri. E bine să știu și ce doleanțe au ei, ce așteptări au de la administrația publică locală, dincolo de ceea ce presupun eu. Se cam potrivesc presupunerile mele cu ceea ce au arătat ei. Îmi este foarte greu să spun cu precizie (câte obiective vor începe efectiv- n.r.). Întotdeauna plec cu un portofoliu larg, neputând ști aprioric pentru care dintre proiecte se va putea crea un culoar de avansare în ritmul pe care îl vreau eu și care, din diverse motive, se vor bloca”, a precizat edilul.
Comentarii prin facebook