Treceri de pietoni luminate, toalete publice demne de un oraș din UE, o seră educațională în loc de fântână muzicală sau o cale ferată directă de la aeroport. Sunt propunerile pe care USR Timiș vrea să le facă pentru bugetul pe 2018 al Primăriei Timișoara și pentru care a făcut fișe detaliate, cu costuri și ce ar presupune astfel de investiții.
USR Timiș susține că Timișoara are nevoie de buget participativ, pentru ca anumite proiecte propuse de comunitate să se regăsească printre investițiile primăriei. Ideea e respinsă categoric de edilul șef, Nicolae Robu considerând că proiectele pe care le propune țin cont de ceea ce vor timișorenii, pentru că de aceea l-au ales pentru un al doilea mandat. În aceste condiții, USR-iștii au pregătit mai multe propuneri, pe care vrea să le susțină la dezbaterea publică pe care o va organiza primărie pe tema bugetului pe anul în curs. O propunere vizează legătura pe calea ferată între Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” şi Timişoara, care, spun USR-iștii, se poate face prin construcţia unui segment suplimentar de cale ferată de sub 2 km, care să lege actuala Linie 213 (Timişoara – Lipova) de aeroport. „O altă nevoie reală este aceea de siguranţă în trafic, atât pentru pietoni, cât şi pentru şoferi. Iluminatul public este, în ultima vreme, într-o stare dezastruoasă, De aceea, considerăm necesar ca primăria să investească în anul 2018, pentru început, măcar în iluminarea trecerilor de pietoni, astfel încât să se ofere un mediu sigur pentru locuitorii oraşului”, spune Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara. O altă idee, care are probabil șanse sub zero să fie luată în considerare, este cea a construirii, în Parcul Botanic, a unei sere educaționale, astfel încât parcul să devină cu adevărat unul tematic. În zona respectivă, municipalitatea se pregătește să facă mult promisa fântână cu jocuri de lumini și muzică, pe care Robu și-o dorește încă din 2012. Există totuși o mică șansă ca ea să nu fie construită aici, dar aceasta este mai mult teoretică.
USR-iștii se „întâlnesc” totuși, în materie de planuri, și cu primarul Nicolae Robu. Cel puțin în ceea ce privește ideea construirii de parcări în cartiere și în cea a cluburilor pentru pensionari. Acestea din urmă ar trebui deschise în sediile fostelor puncte termice dintre blocuri, PMT începând deja demersurile. O altă propunere vizează amplasarea de toalete civilizate. „Poate părea un subiect marginal, dar ele dau măsura civilizației și a unei administrații competente. Timișoara are doar 12 toalete publice, prea puține pentru când va fi Capitală Culturală Europeană în 2021. Propunem amplasarea de toalete publice, moderne, multifuncționale, dotate cu utilități pentru auto-curățare, conectate la utilitățile publice, care să asigure acces facil inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. USR Timişoara va merge la dezbaterea publică pe care primăria o va organiza pentru propunerea de buget in vederea susținerii acestor proiecte. Aşteptăm o participare cât mai largă din partea timişorenilor. Oraşul aparţine locuitorilor lui şi e vremea ca interesele lor să primeze”, a conchis Cadar. Fiecare propunere făcută de USR Timiș are fișă proprie, cu estimare de costuri, acolo unde acest lucru este posibil, și descriere.
Comentarii prin facebook