Au apărut schelele și a început curățarea zidăriei. Se întâmplă la Palatul Administrativ de pe Bd. Revoluției, care va fi în șantier în următorii doi ani. Refacerea fațadei, înlocuirea tâmplăriei și a geamurilor și iluminatul arhitectural costă 9,3 milioane de lei, bani de la bugetul CJ Timiș.
„Palatul Administrativ din Timișoara a intrat în reabilitare. Lucrările de refacere a fațadei au început deja, iar constructorul s-a mobilizat cu organizarea de șantier și pregătirea perimetrului din jurul Consiliului Județean Timiș. Primele schele au fost montate și sunt în desfășurare lucrări pentru decopertarea zidăriei actuale până la cărămidă (…) Fațada va avea o culoare deschisă, primitoare, se vor face amenajări exterioare, care vor cuprinde și iluminatul arhitectural. Voi urmări cu maximă atenție derularea investiției deoarece este vorba despre una dintre cele mai reprezentative clădiri ale orașului, care va avea un rol important și în cadrul proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021”, a anunțat, pe Facebook, președintele CJ Timiș, Călin Dobra. Va fi reabilitată fațada Palatului Administrativ, vor fi înlocuite tâmplăria și geamurile și va fi montat iluminat arhitectural.
În 2017, în bugetul CJ Timiș a fost prevăzută pentru „recondiționarea fațadei și amenajări exterioare la Palatul Administrativ” suma de 6 milioane de lei. Lucrarea nu s-a făcut anul trecut, dar a început acum. Suma care fi plătită de la bugetul CJ este aproape de 9.3 milioane de lei, cu tot cu TVA. Adică aproape 2 milioane de euro. Constructim nu este la prima lucrare de anvergură prestată pentru CJ Timiș: este aceeași firmă care, din 2006, se ocupă de șantierul de la Castelul Huniade. Clădirea în care funcționează CJ și Prefectura Timiș a fost reşedinţa rezidentului regal răspunzător de administrarea ţinutului Timiş (judeţele Timiş-Torontal, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), creat în anul 1938, apoi sediul Prefecturii Timiş-Torontal. În anii ’30, când a început construcția ei, ar fi trebuit să funcționeze ca şcoală de menaj, dar, din cauza crizei economice, nu a putut fi terminată. A fost ridicată în roşu, acoperită şi a stat nefinisată până în anul 1938. Pentru ca imobilul să devină palat administrativ, au fost necesare mai multe modificări. „Clădirea Palatului Administrativ este o construcţie monumentală în stil modern. În exterior dominante sunt elementele clasice, într-o realizare cu materiale moderne. Clădirea impune prin proporţii, volum şi elemente decorative. Coloanele clasice cu capitel corintic decorează faţada, la care fusul este finisat în terasit, restul fiind lucrat în piatră artificială”, sună descrierea imobilului.
Comentarii prin facebook