Pasibilă de o amendă de 25 de milioane de euro, Colterm trebuie să cumpere certificate verzi în valoare de 16 milioane de lei. Le va lua de la Oradea și le va plăti eșalonat. În caz contrar, societatea de termoficare cu unic acționar consiliul local ar putea intra în faliment.
Pe ordinea de zi a plenului CL Timișoara de marți, 24 aprilie, a apărut, în ultimul moment, un proiect care prevedea aprobarea unui grafic de plăți aferente contractului de achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA) încheiat de Colterm SA cu Termoficare Oradea SA. Primarul Nicolae Robu le-a explicat consilierilor de ce este vital să aprobe acest proiect. „Colterm are obligația să cumpere certificate verzi, prețul este foartmare, circa 15 milioane de lei, bani de care Colterm nu dispune. Pe de altă parte, nu se pot obține credite bancare de către Colterm, iar primăria nu are posibilitatea să plătească către Colterm decât acele sume care reprezintă subvenție, majorare de capital și pierderi induse. S-a creat o situație în care Colterm este în imposibilitatea să achiziționeze aceste certificate verzi. Consecința ar fi fost, într-o lună, faliment. 25 de milioane de euro în total ar fi penalități”, a spus Robu.
S-a găsit înțelegere la Oradea, unde compania locală de termoficare are prea multe certificate verzi și nu vrea banii deodată, acceptându-i și eșalonat. „Ei ne acceptă plata eșalonată până în toamnă, la un moment la care Colterm va fi în măsură să plătească. Există însă o condiția pusă de S.C. Termoficare Oradea S.A., aceea ca noi, municipalitatea, din postura de acționar unic al CL, să creăm un depozit de 6 milioane de lei într-un cont de garanții, pentru a avea liniștea că banii vor fi integral primiți pe certificatele verzi pe care ni le dau. Abia astăzi (n.r. marți) s-a ajuns la înțelegere cu ei și de aceea proiectul nu a putut fi prezentat mai repede. Este avizat juridic, este totul în regulă, rugămintea mea este să votați”, le-a mai spus Nicolae Robu consilierilor locali.
Conform unei hotărâri de guvern din 2006, Colterm este obligată să predea, pentru conformarea anului 2017, certificatele aferente emisiilor de CO2 verificate. Dacă nu respectă această prevedere, consecințele ar putea fi dezastruoase. „În cazul nerespectării termenului de conformare, la suma necesară achiziționării acestora se adaugă o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat de emisii nepredat, la cursul leu-euro valabil la 1 mai 2018. În cazul nepredării în totalitate a cantității de 248.000 de certificate, amenda ar înregistra o valoare de circa 24,8 milioane de euro (115,6 milioane de lei la un curs de 4,66 lei/euro)”, se arată în proiectul de hotărâre. Pe de altă parte, Colterm are conturile blocate, așa că nu a putut oferi garanții bancare potențialilor ofertanți. Colterm a primit o singură ofertă, de la Termoficare Oradea, dispusă să transfere în conturile Colterm 216.000 certificate EUA, până cel târziu 26 aprilie, la un cost total de 3,44 milioane de euro. Societatea de termoficare trebuie să plătească în rate egale, până la data de 15 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de 15 septembrie 2018.
Comentarii prin facebook