Nu putem să irosim resursele României pe refugiați și mai bine facem ceva să aducem acasă românii plecați în străinătate. Este concluzia primarului Timișoarei, după ce a primit, de la Poliția Locală, statisticile legate de numărul de migranți ridicați, anul trecut, de pe străzile orașului de pe Bega. Nicolae Robu nu are o soluție, dar spune că e problema statului român, care trebuie să și-o rezolve.
La Timișoara există, de multă vreme, un centru pentru refugiați, deschis sub patronajul UNHCR. A fost privit ca un model de succes, dar, în timp, s-a dovedit neîncăpător raportat la numărul mare de oameni care au plecat în lumea largă, în căutarea unei vieți mai bune. Conflictele din Siria și nu numai au aglomerat și „fâșiile verzi”, sute de refugiați, printre care mulți copii, fiind prinși în timp ce încercau să ajungă ilegal în Occident. Proximitatea față de frontieră a Timișoarei a făcut ca, în ultimii doi ani, cel puțin, în oraș să fie zăriți pe străzi cetățeni străini, cu bagaje. Unii și-au făcut tabere improvizate la periferie, alții au fost prinși dormind prin parcuri. În total, în 2017, polițiștii locali au luat de pe străzi 284 de migranți. Situația îl deranjează extrem pe primarul Nicolae Robu, care a ajuns la concluzia că România ar trebui să pună piciorul în prag, fiindcă, spre deosebire de Germania, are probleme mai importante de rezolvat. În plus, edilul spune că e greu de crezut că migranții s-ar putea integra aici. „Avem o problemă, eu am mai vorbit despre așa ceva, dar am ajuns la concluzia că nu am vorbit suficient. Avem o mare problemă. În Timișoara, noapte de noapte sunt prinși migranți. Haideți să ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă Poliția Locală nu și-ar face datoria? Că noi nu îi simțim pe acești migranți, decât foarte, foarte rar (…) cred că trebuie puțin să punem piciorul în prag. Sunt cu toată ființa mea atașat valorilor europene, dar pe această temă concretă a migranților e problema Germaniei cum se poziționează. România a pierdut cam 10% din populație în ultimii ani, cetățeni care au emigrat și lucrează pe unde pot. Cred că România ar trebui să fie concentrată în a-i aduce înapoi pe acești cetățeni, pe reîntregirea poporului, nicidecum pe aducerea în România a unor populații care cred că foarte greu s-ar integra aici. Din Germania nu știu să fi plecat cetățeni, în Germania este un deficit, se pare, de indivizi și n-are cine să vină, probabil aceasta este concluzia decidenților germani, să aducă astfel de categorii de persoane”, a declarat Robu.
Întrebat dacă primăria nu ar putea contribui în vreun fel la extinderea centrului de refugiați, edilul spune că nu se pune problema, pentru că sunt prea multe lucruri de făcut în Timișoara și, în plus, e problema statului român. Deși spune că-i pare rău de viața grea a migranților, Robu crede că același stat româan ar trebui să nu mai consume resurse în această direcție. „ 284 de migranți au fost prinși de Poliția Locală în 2017. Sunt foarte mulți. Vedem ce poate face un singur răufăcător. Evident că noi nu-i privim pe acești oameni cu prezumția de vinovăție. Sunt niște oameni năpăstuiți de soartă, dar avem atâția frați de-ai noștri de care trebuie să ne ocupăm, pe care ar trebui să-i determinăm să se întoarcă acasă, schimbând lucrurile în bine. Nu putem ne irosim resursele în raport cu acești cetățeni. Asta este părerea mea. Trebuie să ne ocupăm mai mult de noi. Suntem în Europa, dar în Europa ar trebui să fim cu fruntea sus, demni și pledând mai mult pentru interesul național”, a a conchis primarul liberal al Timișoarei.
Comentarii prin facebook