Tablourile Baba ajung in instanta! Muzeul de Arta si CJ Timis, date in judecata

N-a respectat contractul, acum trebuie să aștepte o sentință. Sau să se conformeze rapid solicitărilor Muzeului Național de Artă. Este vorba despre Muzeul de Artă Timișoara, condus de Victor Neumann, care a fost dat în judecată pentru că nu a restituit tablourile împrumutate de la București.

Conducerea Muzeului de Artă din Timișoara a fost somată de reprezentanții Muzeului Național de Artă al României să restituie, până în 23 martie, cele 27 de picturi semnate Corneliu Baba împrumutate la Timișoara. Contractul de împrumut, semnat în 2006 și prelungit anual, avea o clauză care spunea clar că trebuie expuse toate lucrările împrumutate. În decembrie 2017, Muzeul de Artă Timișoara a comunicat Muzeului Național de Art că patru lucrări care fac obiectul contractului nu se află în expunerea permanentă a muzeului și că „rămân neidentificate deoarece sunt depozitate în arhiva de artă plastică a muzeului, aflată în acest moment sub sigiliu până la predarea gestiunii de la fostul conservator către o altă persoană”. Pe 6 martie, reprezentanții MNAR au venit la Timișoara pentru a vedea care este starea lucrărilor. Cele 4 tablouri lipsă erau în depozitul sigilat după demisia fostei gestionare care s-a judecat cu instituția condusă de Victor Neumann. Aceasta a pierdut procesul, dar tablourile tot n-au ajuns la București.

Muzeul Național de Artă, sătul de amânările de la Timișoara, a decis acum să rezolve litigiul în instanță. „Am dat în judecată, în civil, la București, Muzeul de Artă Timișoara și CJ Timiș, pentru nerespectarea temenilor contractuali și nerestituirea la timp a lucrărilor, cu penalități cerute zilnic. Culmea este că, exact astăzi (marți, 3 aprilie – n.r.), Victor Neumann ne-a trimis o scrisoare prin care ne spunea că ne va restitui cele 27 lucrări. Ne-a făcut o ofertă, să venim să le luăm noi, deși contractul prevede altceva, urmând să ne deconteze cheltuielile. Asta, după ce, săptămâna trecută, ne-a scris că a scos din depozit cele patru lucrări”, a declarat, pentru deBanat.ro, Octavian Boicescu, director adjunct al MNAR. Promisiunile directorului MART nu țin însă. „Nu putem să luăm de bune afirmațiile directorului Victor Neumann. Nu vom stinge litigiul până când nu vom vedea lucrările la București. Acum, directorul MART este de acord să venim cu oameni să le luăm, dacă îi transmitem un deviz care să fie ulterior trimis la CJ Timiș. Nu înțelegem această abordare, instituția pe care o conduce are un buget propriu. Până nu vedem lucrările la București, nu stingem litigiul. Nu dăm înapoi, Ministerul Culturii e la curent”, ne-a mai declarat Boicescu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Vic Sergiu a spus: (aprilie 3rd, 2018 at 17:40 )

Na Victoras Mama, tu furtuna semanat, furtuna cules, sau in cot pe tine durut, az arany ember de la Lugoj…..

 
Soferul a spus: (aprilie 4th, 2018 at 10:11 )

Ne face de mirul lumii Victor Neumann asta. E liberal cumva?

 
anteconbega a spus: (aprilie 7th, 2018 at 14:34 )

Dl Neumann va înlocui tablourile maestrului Corneliu Baba cu altele, pictate de Baba Dochia. Nu ne lasă dânsul, adecă Victor, fără valori…

 
anteconbega a spus: (aprilie 8th, 2018 at 17:23 )

La 26 iulie 1924, după o zi de vânătoare la Pişchia, Regele Ferinad I vine în Timişoara şi vizitează Muzeul Banatului, prima vizită a unui suveran la Muzeul Banatului. Regele a remarcat dezordinea colecţiilor de arme, ba a remarcat şi faptul că între tablourile unor eminenţi pictori era afişată şi fotografia directorului şi colegilor săi de şcoală. Ferdinand a exclamat atunci, spun martorii păţaniei: „Aceasta este mai mult o baracă de târg, decât un muzeu”!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La ceva mai mult de o lună de când primarul Nicolae Robu a anunțat că SDM trebuie să facă un proiect pentru o parcare subterană în zona Hotelului Central, societatea de drumuri a municipalității primește, prin atribuire directă, și terenul respectiv. Cât costă, când și dacă se poate face acolo o astfel de investiție o să aflăm.
Citeşte tot articolul Citeste articolul SDM primește terenul de la Hotel Central. Ca să facă parcare subterană, trebuie să-și caute asociat
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top