Au pierdut în aprilie calificarea în sezonul 2018/19 al Challenge Cup în fața lui Heidelberger RK, dar rugbiștii de la Timișoara Saracens vor juca totuși în această competiție, cel puțin teoretic. Cea mai de succes echipă din Timișoara a rămas însă fără principalul finanțator, iar primarul Nicolae Robu spune că bugetul local nu-și mai poate asuma cheltuieli suplimentare.
Timișoara Saracens a pierdut, în aprilie, calificarea în Challenge Cup în fața lui Heidelberger RK, dar, având în vedere regulamentul EPCR de disputare a competițiilor europene, care specifică faptul că două echipe aflate sub același patronaj nu pot concura în același turneu, EPCR a anunțat faptul că echipa germană nu va putea participa această competiție, deoarece președintele Stade Francais Paris este și finanțatorul principal al HRK. Ca urmare, EPCR a lansat invitația de participare în sezonul 2018/19 al Challenge Cup echipei cu care germanii au concurat în playoff pentru calificare, respectiv Timișoara Saracens. „După îndelungi discuții cu managementul clubului am decis să acceptăm invitația. Această oportunitate unică nu trebuie ratată, ținând seama și de situația în care se află în această perioadă rugby-ul românesc. Considerăm că invitația EPCR și participarea noastră în Challenge Cup nu pot fi decât un semn de bun augur din partea Europei în ceea ce privește valoarea Timișoarei Saracens și implicit a jucătorilor noștri”, spune Radu Țoancă, directorul SCM Timișoara.
În urmă cu mai puțin de o săptămână însă, întrebat dacă o eventuală participare a Timișoara Saracens în cupele europene va însemna și alocarea de resurse financiare suplimentare de la bugetul local, primarul Nicolae Robu a oferit un răspuns categoric. „Eu iubesc sportul foarte mult, îl sprijin cu tot ce se poate, îi felicit pe toți sportivii, dar trebuie să se înțeleagă că nu se poate ca o primărie să susțină totul. Echipa de rugby este susținută în cea mai mare parte de primărie, cea de handbal la fel, cea de baschet la fel. Dacă nu se implică mediul economic al Timișoarei, orașul cu cei mai mulți milionari în top 100, orașul cel mai prosper din punct de vedere economic, trebuie să înțelegem că până la un anumit punct putem merge cu sprijin din partea primăriei, mai departe nu (…) Nu putem să asumăm un plus de circa 300.000 de euro minimum, să vină agenții economici alături de primărie. Dacă în orașul acesta nimeni nu participă la susținerea sportului… o să fac o analiză la SCM”, a spus edilul. Conform acestuia, anul trecut, SCM Timișoara, care avea alocată suma de 17 milioane de lei de la bugetul local, a angajat cheltuieli de 25 de milioane, pe previziuni care contau pe venituri din mediul privat care nu s-au realizat. Altfel spus, clubul s-a întins mult mai mult decât îi era „pătura”. Urmarea? „A trebuit să facem o rectificare și să facem plățile de la bugetul local. Nu este un sac fără fund! N-o să dăm mai puțin, dar nicidecum n-o să dăm 30-35 de milioane, cât ar vrea unii. Am spus 17 milioane, bun! O să mergem, dacă analizăm, până la 20 de milioane de lei putem să dăm(…) Dezamăgitor de puțin a atras din mediul privat clubul”, a completat Robu.
Timișoara Saracens joacă acasă pe arena „Gheorghe Rășcanu” din Ronaț, care însă nu poate fi omologată la nivel european. Primarul a promis din nou un stadion modern în Calea Buziașului, dar acesta nu are încă nci măcar proiect. „La stadionul din Ronaț sunt în curs de reabilitare vestiarele, atât cât putem face, civilizat, vom face în această vară. Dar nu vom face o investiție acolo, investiția va fi concentrată pe ceea ce reabilităm în Calea Buziașului”, a spus Nicolae Robu. Reamintim că dintre toate echipele din Timişoara, formaţia de rugby a atras cei mai mulţi bani din mediul privat. Chiar şi aşa, dezamăgit de promisiunile care datează din 2012, principalul finanţator al echipei, Dan Dinu, a ales să se retragă de la Timișoara Saracens.
Comentarii prin facebook