Numaratoarea cuiburilor de berze din Romania continua. Aplicaţia mobila “Uite, barza!”, singura aplicație mobilă din Europa pentru recenzarea berzelor able, are o noua versiune, care permite semnalizarea zonelor periculoase pentru berze trimiţând coordonatele GPS și o fotografie. In Timis sunt cele mai multe cuiburi.
Aplicația „Uite barza!” a fost lansată oficial anul trecut, iar proiectul de numărare a berzelor la cuiburi continuă. Cele mai multe cuiburi de barză albă din România se află în județul Timiș, conform datelor din 2017. Sunt 449 de cuiburi, dar și cel mai vestic cuib de barză albă din România, la Cenad. Cele mai multe cuiburi de barză sunt la Moravița (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42). Societatea Ornitologică Română îi invită din nou pe bănățeni să ajute la protecția berzelor. „Cred că toată lumea știe situațiile din luna martie, când berzele au fost afectate de ger. La fel cum știm că un cuib de barză poate cauza o pană de curent pentru că este construit pe un stâlp al rețelei de electricitate. Nu sunt singurele obstacole mortale pentru berzele albe. De multe ori apar coliziuni cu liniile de înaltă tensiune sau electrocutări pe liniile de medie tensiune. Varianta 2.0 a aplicației încearcă să rezolve și aceste probleme. Avem un update prin care să putem semnaliza zonele periculoase pentru berze, locurile unde au loc incidente. Cine găsește o barză accidentată, electrocutată, ne poate trimite coordonatele GPS și o fotografie. Această informație va ajunge la companiile”, spune directorul executiv al SOR, dr. Dan Hulea.
Numărătoarea va dura până la 31 iulie 2018, aplicaţia putând fi accesată aici. Aplicaţia este uşor de utilizat, folosind GPS-ul fiecărui smartphone. Utilizatorul se poate înregistra cu contul de Facebook sau Google, marchează localizarea cuibului de berze și completează informațiile obligatorii. Datele pot fi trimise şi ulterior dacă nu există o conexiune la internet, ajungând în baza de date a SOR și fiind validate de administratorul platformei. Cei mai activi utilizatori ai aplicației sunt recompensați anul acesta cu binocluri și determinatoare de păsări. Anul trecut, aplicația a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR 2.851 de cuiburi. Aproape jumatate din acestea au fost cuiburi noi, care s-au adăugat celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014.
Comentarii prin facebook