Falimentul total al „dezvoltării în forță” a Timișoarei

Dacă ai spune că primarul Nicolae Robu n-a făcut nimic în cei peste șase ani în care a administrat Timișoara n-ai fi deloc corect. Trebuie recunoscut faptul că, în zona infrastructurii rutiere, există destule realizări. Că multe lucruri au fost făcute haotic, că drumuri proaspăt asfaltate au fost ulterior sparte fiindcă nu știu ce regie n-a fost informată pentru a-și face propriile lucrări ține mai mult de competențele personalului din subordine. De altfel, de multe ori, Robu părea lăsat în ofsaid de propriii angajați, dând imaginea unui fotbalist care fuge bezmetic spre poarta adversă în hohotele asistenței, chiar și după ce arbitrul a fluierat poziția de afară din joc. Mai mult, efevescența de început a administrației Robu era în contradicție totală cu bălteala, cenușiul și blazarea ultimelor mandate ale lui Gheorghe Ciuhandu. Era și perioada în care Robu a inventat sloganul „dezvoltării în forță” a Timișoarei. Cu alte cuvinte, vrem, nu vrem, el ne făcea un bine cu forța.

Cu sau fără forță, totuși, dacă se face o comparație între promisiunile din 2012 și ceea ce s-a făcut e o diferență uriașă. Începând cu stadionul, sala polivalentă, bazinul olimpic etc., până la performanțe sportive. Dincolo însă de tot felul de lucrări mai mici, s-au realizat și investiții importante, precum Pasajul Michelangelo sau Centrul istoric. Ce omite primarul să spună e că în ambele cazuri e vorba de proiecte realizate de fosta administrație. E adevărat, e importantă și implementarea lor, dar finanțarea era rezolvată. Ca și în cazul navigabilității pe Canalul Bega. Ulterior, alte două lucrări importante, refacerea pasajelor Jiul și Popa Șapcă, s-au făcut din banii municipalității. Probabil, fiind vorba de „dezvoltare în forță”, primarul n-a mai avut răbdare să aplice pentru o finanțare europeană. Asta, în cazul în care în Primăria Timișoara ar avea oameni care să se priceapă la așa ceva.

Marea problemă e acum alta. Proiectele scrise de fosta administrație s-au cam terminat, iar administrația Robu nu prea a accesat bani europeni. Anul trecut au fost cică 10.000 de euro, în timp ce un orășel precum Buziașul a accesat cinci milioane de euro. Aceasta e dura realitate, în pofida derapajelor narcisiste ale primarului, care susține că municipalitatea e o campioană a proiectelor europene. O fi campioană, dar a proiectelor nescrise sau respinse. În lipsa acestor bani, primăria dă tot mai multe rateuri. Ce-ar spune o fotografie făcută la zi?

Robu a ajuns să se laude cu un drum de 800 de metri executat în două luni. La cele două poduri din zona Gării se lucrează în ralanti sau deloc. La spitalul de copii, firma de construcții vrea să se retragă din lipsa banilor. Unele șantiere din oraș par abandonate. La câteva regii și societăți ale municipalității sunt mari probleme cu plata salariilor. Zeci de firme care ar trebui să primească bani de la primărie sunt în pragul insolvabilității. Clubul născut de primar, ACS Poli, este în pragul falimentului. Conturile primăriei sunt goale tot timpul, așteptându-se cu înfrigurare ziua de 10 a fiecărei luni, atunci când intră impozitele pe venit. Soluție paliativă, profitul unor societăți ale CL care încă funcționează a fost confiscat de primărie, oarecum cu forțarea legii, pe modelul Liviu Dragnea, care a luat profiturile societăților naționale pentru a astupa găurile guvernului. Timișoara aduce ca o mașinărie care plesnește peste tot, iar mecanicul ei (primăria) mai poate doar să lege cu o sârmă într-o parte, să strângă cu un șurub în altă parte, în așteptarea deznodământului.

Una peste alta, Primăria Timișoara este la marginea prăpastiei. Atenție! E vorba de o primărie cu un buget imens și unde rata colectării este de peste 90%. Nu ca prin orășele din Est sau Sud unde e de sub 50%. Cum s-a ajuns aici? În primul rând, fiindcă n-au fost atrași bani europeni, așa cum am arătat mai sus. În al doilea rând – lucru care s-a întâmplat în mai toate primăriile din țară – a fost majorarea fără discernământ a salariilor. E adevărat cu voie de la Guvernul PSD. Dar, dacă ai puțin discernământ, nu triplezi salariile. Nu dai unui polițist local salariu de multinațională. Nu angajezi sinecuriști pe 6.000-7.000 de lei lunar, ci, din contră, faci ordine. Astfel s-a ajuns la falimentarea conceptutului de „dezvoltare în forță” a Timișoarei. Dar asta e pagubă în ciuperci. Mai grav e că Timișoara e pe punctul de-a intra în insolvență. Un lucru pe care Robu, chiar în exuberanța sa aparent inconștientă, îl cunoaște foarte bine, dar nu-l spune.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (august 20th, 2018 at 15:32 )

Fondurile europene sunt dusmanul nr. 1 ale lui Robu. Acest mascarici trebuie bagat in puscarie pentru minciunile debitate si timpul din viata noastra pe care ni l-a irosit. Sau poate ar trebui sa intram noi la puscarie pentru ca am pus in fruntea orasului un maimutoi.

 
Daniel a spus: (august 20th, 2018 at 16:17 )

Nu mă interesează de Robui,dar această nulitate pe nume Brancovan,Dacă maine ar intra la pușcărie sa r face cea mai dreptate din Timișoara,La cât rau a facut acest lingau.

 
Kristof a spus: (august 20th, 2018 at 17:03 )

In timpul ‘baltelii’ i-a lasat ciuhandu finantarile pt proiecte lui robu. Altfel era zero conform promisiunilor robuliene.

 
Luci_Pop a spus: (august 20th, 2018 at 17:23 )

Karciof ai mare dreptate, daca nu erau proiectele castigate pe fonduri europene a lui Ciuhandu acuma beleam toti mielu la Bocsig.

 
Vasi a spus: (august 20th, 2018 at 18:27 )

Nici un bai, mai punem si 7 vaporetto pe Bega pentru un iluzoriu transport in comun, ca trebuie marita gaura neagra numita STPT, timp in care sicanam cluburile de canotaj ca, legal, nu e voie sport pe Bega, si inchidem si singurulul loc de inchiriat hidrobiciclete. Ca sa bifam…ce?

 
@daniel a spus: (august 20th, 2018 at 18:31 )

Acest brancovan se vede consiglier local si e peste tot prezent cu critica. Marele lider de galerie ce a fost aruncat din tren de fostii lui colegi de bun de gura ce este…vai si amar…

 
Urinal a spus: (august 20th, 2018 at 22:01 )

Brancovan va candida de la Soros via Ciolos.

 
PNL orgsnizatia Soarelui a spus: (august 20th, 2018 at 22:12 )

Si daca vine falimentul, ce? Tot pe Robu il alegem! Oricum e fain orasul. Ce daca e si faliment? Cine sa fie primar? Robu face ceva! Chiar si asa cu faliment! Hai Robu, hai pnl!

 
anteconbega a spus: (august 21st, 2018 at 16:14 )

Fostul mare canotor Bujor Salcă, persecutat de poliţia politică în vremea studenţiei pentru că a spus bancuri porcoase cu Ceaşcă (exmatriculat un an şi trimis spre educare la săpat şanţuri), devenit reprezentantul firmei „Minolta” imediat după anul1990, îi sare în ajutor lui ALDERobu, o dovadă clară că bocsigarul a intrat rău la apă. Domnule inginer politehnist Buji, matale eşti plin de compasiune robuliană, dar se vede clar dâra lăsată în urmă de edil în bugetul Primăriei: împrumuturi fără acoperire, iar fonduri europene canci kardeaua! Robu pleacă, datoriile rămân, insolvenţa municipalităţii va fi cadoul otrăvit lăsa timişorenilor de fantastul Lae!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La ceva mai mult de o lună de când primarul Nicolae Robu a anunțat că SDM trebuie să facă un proiect pentru o parcare subterană în zona Hotelului Central, societatea de drumuri a municipalității primește, prin atribuire directă, și terenul respectiv. Cât costă, când și dacă se poate face acolo o astfel de investiție o să aflăm.
Citeşte tot articolul Citeste articolul SDM primește terenul de la Hotel Central. Ca să facă parcare subterană, trebuie să-și caute asociat
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top