Raport devastator al Comisiei de la Veneția vizavi de modificările făcute de actuala guvernare la legile justiției. Schimbarea legislației penale în României slăbește atât lupta anticorupție, cât și combaterea altor infracțiuni grave, a anunțat, vineri, Comisia.
Comisia de la Veneția critică multe dintre amendamentele depuse de coaliția PSD-ALDE la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, afirmând că acestea slăbesc capacitatea de luptă împotriva corupției și criminalității organizate. Comisia de la Veneția a adoptat cu unele amendamente și opinia preliminară din 13 iulie privind schimbarea celor trei legi ale justiției legi care însă au intrat deja în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial.
De asemenea, s-a cerut abrogarea măsurii privind pensionarea anticipată a magistraților, lucru recunoscut și de ministrul Justiției, Tudorel Toader, prezent alături de Florin Iordache la ședința Comisiei. „Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să întreprindă o reevaluare generală a modificărilor aduse Codurilor penale, printr-o consultare cuprinzătoare și eficientă pentru a veni cu o propunere legislativă solidă și coerentă care să beneficieze de un sprijin larg în cadrul societății românești, prin luarea în considerare a standardelor aplicabile și prin urmarea deciziilor Curții Constituționale. Pe 12 octombrie, Curtea Constituțională din România a stabilit că peste 60 de modificările aduse Codului de procedură penală sunt neconstituționale și urmează să dea o decizie și în ceea ce privește modificările aduse Codului penal”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.
Comentarii prin facebook