Sute de copii din Timiș ar putea schimba centrele de plasament cu locuințele asistenților maternali profesioniști. Un proiect cu fonduri europene ar putea facilita instruirea mai multor timișeni care să aibă grijă de copii acasă la ei. Practic, să fie „părinți de profesie”.
Proiectul pentru accesarea banilor europeni este derulat de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție, în colaborare cu direcțiile de asistență socială și protecția copilului, printre care și cea din Timiș. Consilierii județeni au aprobat, miercuri, încheierea unui acord de parteneriat între Direcția Generală de Asistență Soscială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș și Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție.
„La această oră avem 535 de asistenți maternali, unde se află în îngrijire și în creștere aproape 1.000 de copii. Urmează ca până în 2022, numărul de asistenți maternali să crească cu încă 145-150, astfel încât încă 300 de copii urmează să plece din instituțiile statului, de la casa de copii, cum se știe foarte bine, unde oricum nu sunt condițiile pe care le au acești copii în familii. Pe de altă parte, până în 2022, toate cheltuielile care sunt legate de salarizare și de funcționare a acestui sistem al asistenților maternali vor fie suportate în proporție de 98% din banii din acest program POCU.
Ca urmare a acestui fapt, intensitatea financiară pe bugetul consiliului județean va fi redusă cu aproape 31 de milioane de lei. O economie enormă care poate fi folosită în alte scopuri, pentru dezvoltarea județului și pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale copiilor care mai rămân în instituțiile noastre”, a spus Nicolae Oprea, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș
Comentarii prin facebook