Grevă la Filarmonica Banatul nu va mai fi, dar asta nu înseamnă că e liniște. Artiștii sunt în continuare nemulțumiți, deși au semnat contractul colectiv de muncă. Ei reclamă noua organigramă, de unde vor dispărea posturi, deși există deja un uriaș deficit în orchestră.
Sindicatul din Filarmonica Banatul și managerul Ioan Coriolan Gârboni au semnat, după 50 de zile de negocieri și-o grevă, contractul colectiv de muncă. E doar una din cele 14 revendicări ale sindicaliștilor și cea care stabilește că, măcar pentru un an de acum încolo, nu se mai poate vorbi despre grevă în instituția de peste drum de primărie. Asta nu înseamnă însă, nici pe departe, că a fost încheiat conflictul. Peste numai două zile va fi organizată o dezbatere publică pe tema viitoarei organigrame a instituției. Aceasta, propusă de Gârboni, ar fi trebuit votată în ultimul plen, pe a cărui ordine de zi apărea inițial, dar a fost retrasă după ce sindicatul a cerut dezbatere publică.
Anterior, Gârboni a transmis consilierilor locali o adresă bazată pe date nereale, care ar fi trebuit să justifice reducerile de posturi. Lucrurile sunt însă mult mai complicate. „Această organigramă a venit în timpul în care noi eram în conflict de muncă și a fost precedată de o adresă făcută de directorul nostru către consilierii locali în care se spunea că suntem chiulangii și leneși și se prezentau niște rapoarte mincinoase, fără nicio legătură cu realitatea. A numit asta o «fumigenă», să vadă ce reacție au consilierii, cu toate că această «fumigenă» are ștampilă, antet și semnătură din partea domniei sale. Propunerea pe care a făcut-o prevede o organigramă mai mică decât ce avem la ora actuală. Motivația lor a fost că vor reduce niște posturi care erau deja vacante.
Acele posturi nu sunt vacante degeaba. Ele sunt vacante pentru că unii dintre colegii noștri au ieșit la pensie sau au plecat la alte instituții și pe acele posturi ar trebui să se facă promovări pentru ceilalți colegi care au dreptul la așa ceva. Promovări nu s-au mai făcut de aproape doi ani. Promovările ne ajută pentru că în momentul în care unii colegi vor promova, pe posturile lor vom putea angaja alți oameni. În ultimii 12 ani am pierdut aproape 20 de artiști din vechea orchestră. Acum suntem undeva spre 70 de oameni”, explică secretarul sindicatului filarmonicii, violonistul Călin Nan.
Potrivit sindicaliștilor, în propunerea de organigramă înaintată de Gârboni, compartimentul de percuție, care are cinci membri, lipsește cu desăvârșire! Și e doar una dintre erori. Marea problemă, spun artiștii, este că s-a ajuns în situația absurdă ca orchestra Filarmonicii Banatul să nu poată cânta, de exemplu, Rahmaninov sau George Enescu. „Noi suntem o filarmonică de repertoriu, asta însemnând practic că putem cânta absolut orice s-a scris vreodată pentru orchestre simfonice. Deocamdată, cu angajații pe care-i avem, nu putem interpreta nici Rahmaninov, nici Enescu, nici Remus Georgescu (…) Aceste lucrări nu se pot interpreta fără angajați din afară, fără colaboratori, fără tot felul de variante pe care încercăm să le găsim pentru a putea cânta.
Sunt lipsă instrumente, și nu este vorba doar despre instrumentele cu corzi, viori, violă, violoncel (…) Avem carențe foarte mari în majoritatea partidelor și, din păcate, nu putem face angajări din cauza acestei «eficientizări» a orchestrei. La cor este aceeași poveste. Nu există cor în România sub 75-80 de persoane. Corul nostru abia ajunge la 50 și, cu toate astea, prin noua organigramă vor fi restructurate patru posturi. Dirijorul corului a și declarat că, din păcate, corul Filarmonicii Banatul mai mult decât Recviemul de Verdi nu mai poate să interpreteze nimic”, mai spune Călin Nan.
Organigrama va fi dezbătută în sala de consiliu a PMT joi, 22 noiembrie, de la ora 14, iar „ciuntirea” ei în partea artistică, spun sindicaliștii, ar putea avea o explicație. „Prin noua propunere de organigramă înaintată consiliului local, directorul dorește reducerea posturilor artiștilor, atât la cor cât și la orchestră, și transformarea lor în posturi pentru aparatul administrativ. Oare acest aparat supradimensionat este necesar pentru ONG-urile la care Gârboni este președinte sau membru? Nu cumva această administrație va trebui în 2021 să facă contracte și să împartă bani altor asociații doar pentru că artiștii Filarmonicii, din cauza numărului scăzut, nu vor face față cererii de evenimente artistice?”, mai spun sindicaliștii.
Mai trebuie spus că greva generală de luna trecută a fost prima din istoria filarmonicii timișorene, înființată în 1947 prin decret regal. În această perioadă, corul instituției este în turneu în Olanda, dar sub o altă denumire! Turneul este organizat de o firmă privată, iar Filarmonica Banatul este inexistentă în această „ecuație”.
Comentarii prin facebook