Curtea Constituțională a României a decis marți că pensiile speciale ale primarilor sunt neconstituționale. Judecătorii CCR au dat astfel curs sesizărilor depuse de președintele Klaus Iohannis, PNL, USR și PMP asupra Legii privind Codul administrativ. CCR a decis că, în integralitatea sa, Codul administrativ este neconstituțional.
[contact-form][contact-field label=”Nume” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Sit web” type=”url” /][contact-field label=”Mesaj” type=”textarea” /][/contact-form]
Judecătorii CCR au admis, marți, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a Opoziției cu privire la neconstituționalitatea Codului Administrativ al Rointroducerea pensiilor speciale și articolul privind folosirea limbii minorităților în administrația locală este neconstituțional.
Iohannis critica, de asemenea, introducerea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene. În variantă votată de parlament scrie că „persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect și liber exprimat, care au exercitat funcții de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare (…) au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă”. Acessta ar fi urmat să fie suportată din bugetul de stat.
În PNL Timiș, acest cod a fost motivul unui conflict în filială, primarul Nicolae Robu și secretarul general Alin Popoviciu cerându-le ferm parlamentarilor să-l voteze, chit că a fost promovat de PSD.
Pensiile speciale pentru aleșii locali ar fi urmat să intre „în pâine” de la 1 ianuarie 2019. A fost cel de-al doilea proiect pe această temă din ultimii doi ani, după ce prima încercare a fost amendată de Curtea Constituţională a României. Motivația este aceea că nivelul scăzut al pensiilor pentru limita de vârstă de care beneficiază aleşii locali din România „generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi pensiile primite de unii subordonaţi ai acestora”.
Comentarii prin facebook