Patru luni și 45.000 de euro. Atât estimează Primăria Timișoara că va costa curățenia și igienizarea celor opt cinematografe pe care le are în patrimoniu. Licitația este în desfășurare, iar ofertele sunt așteptate până la jumătatea lunii ianuarie.
RADEF și Primăria Timișoara au semnat, în decembrie 2017, protocolul de predare-primire pentru șapte cinematografe: Arta, Dacia, Fratelia Freidorf, Unirea, Timiș și Victoria. Ulterior, PMT l-a preluat și pe cel de-al optulea, Studio. În aprilie 2018, municipalitatea a reușit să le treacă pe toate în Cartea Funciară. Dintre toate, doar Cinema Timiș mai este funcțional. Restul s-au transformat, de-a lungul timpului, în sedii de laboratoare medicale, biserici neoprotestante sau, pur și simplu, ruine.
Vechile cinematografe vor fi renovate și vor deveni centre culturale de cartier, păstrându-și, de principiu, și funcția de cinema. Cu câteva zile în urmă, primăria a pornit licitația pentru „servicii de proiectare și asistență tehnică pentru fostele cinematografe Victoria, din zona Bălcescu, și Dacia”. Pune la bătaie, în total, peste 261.000 de lei. În mai, PMT a semnat o declaraţie de colaborare cu Institutul Francez, compania Groupama şi Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Asociaţia Română a Filmului Independent (Timishort), în vederea creării unui cinema de artă, la Studio. În iulie, municipalitatea a dat Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” fostul cinematograf și grădina de vară de la Arta, care urmează să fie transformate în centru cultural.
Din toate cele 8 cinematografe, numai unul, Timiș, și-a păstrat și vechea funcțiune. Celelalte au fost, de-a lungul timpului, laborator de analize, biserică neoprotestantă sau adăposturi pentru oamenii străzii. Pentru a putea începe refuncționalizarea acestor spații, PMT trebuie să facă, mai întâi, curățenie.
Au fost scoase, așadar, la licitație „servicii de curățenie și igienizare a imobilelor cu destinația de săli și grădini de spectacol cinematografic din Timișoara”. Suma pusă la bătaie, pentru un contract calculat la o durată de patru luni, este aproape 210.000 lei, cu tot cu TVA.
„Echipa de lucru se va deplasa zilnic la câte un cinematograf până la finalizarea curățeniei și igienizării acestuia, după care se va interveni la următorul. Finalizarea serviciului se va încheia după ce au fost igienizate toate cinematografele amintite. În incinta acestor cinematografe, deșeurile, materialele, echipamentele vor fi sortate de echipa de lucru, aranjate și încărcate în utilajele de transport. Echipa de lucru va fi formată din muncitori necalificați care să presteze acest serviciu”, scrie în anunțul de licitație.
Cinematografele Arta, Victoria, Fratelia și Freidorf au și curte, iar la Arta avem și grădină de spectacol cinematografic. De asemenea, la unele cinematografe exista și subsol sau demisol (Timiș, Studio, Victoria, Dacia). La fiecare cinematografe se găsesc încăperi la etajele superioare, de regulă etajul I și balcoane care sunt de jur împrejurul sălii, pe trei laturi ale sălilor de spectacol. La etajul superior sunt amenajate și camerele de proiecție.
Anunț licitație servicii de curățenie cinematografe
Specialiștii din PMT au ajuns la concluzia că „pentru curățenia și igienizarea unui singur cinematograf este necesară o perioadă de 14 zile”. S-a ajuns astfel și la durata contractului: 4 luni. Ofertele pot fi depuse până pe 14 ianuarie 2019, la ora 15.
Comentarii prin facebook