În orice localitate din România și nu numai, oamenii au câteva așteptări minime și de bun simț din partea edililor: șosele practicabile; străzi iluminate, transport public decent; apă caldă și căldură pentru abonații la sistemul centralizat; minimă siguranță pe străzi; curățenie. Evident, aceste probleme fiind rezolvate, se trece la nivelul următor: dezvoltare, investiții, proiecte ambițioase. Dar nu poți să-ți pui problema unui metrou și nici măcar a unei fântâni cântărețe cu sclipici, atâta timp cât orașul se scufundă sub gunoaie și oferă condiții optime pentru înmulțirea șobolanilor. Or, Timișoara sub conducerea magnificului Nicolae Robu chiar în acest stadiu a ajuns, dovedind încă o dată că este „orașul premierelor”. De această dată, primul oraș fără curățenie stradală.
Primarul nu se mai oprește din a promite câte-n lună și în stele (doar un centru UFO și un cosmodrom n-a apucat să promită până acum), în timp ce gunoaiele (dacă doriți, puteți pune ghilimele) pun stăpânire pe oraș. Or, una din marile diferențe între orașele balcanice și cele din Vest, între bazarul din Istanbul și Piața Michelangelo din Florența (că tot e plecat Robu în capitala Toscanei) e tocmai curățenia. Cu toate că se declară european, Robu pare mai atras de balcanism. Și asta cu mai puțin de doi ani și două luni înainte de-a deveni Capitală Culturală Europeană.
De ce s-a ajuns din nou în această situație? Fiindcă licitația municipalității pentru serviciul de curățenie stradală a fost lăsată de mântuială. Și, normal, n-a fost finalizată până la expirarea contractului cu Retim. De altfel, a devenit o regulă, nu excepție, ca primăria să amâne și licitații, și depuneri de proiecte europene și altele. În loc să-și asume acest eșec – sau o fi un succes, având în vedere că e o premieră? – Robu susține iarăși că totul e normal și doar haterii văd altceva.
„Nu suntem în fața niciunei nenorociri așa cum și-ar fi dorit unii. Nu vom vedea un oraș îmbâcsit în gunoaie cum și-ar fi dorit unii, ca să poată împroșca cu noroi. De fapt, ei au probleme la cap, unii au făcut-o deja. Am mai spus și altădată: când vezi ce prostii pot să debiteze unii, te crucești. Și prostia își are limitele ei și te întrebi până la ce nivel, anvergură se poate materializa, întruchipa și prostia.”, a izbucnit Robu la adresa celor care nu văd o normalitate ca un oraș să nu aibă serviciu de curățeie stradală. Fiindcă Horticultura se ocupă doar de golirea coșurilor de gunoi.
În ce buclă a normalității am ajuns ca „proști” să fie cei care nu văd nimic normal ca un oraș să n-aibă serviciu de salubritate? Iar prin contrast, „deștepți” să fie cei care au avut grijă ca Timișoara să ajungă din nou de râsul țării? Nu mai spun că city-managerul Robert Kristof nu vede nimic grav în acest lucru fiindcă… „oricum vine iarna”. Ăștia-s normali la cap? Deci dacă vine iarna, nu mai trebuie curățate străzile, fiindcă probabil o să ningă și gunoaiele vor fi ascunse. Pe modelul fufei care n-a văzut dușul de o lună, dar își toarnă pe ia sticle întregi de parfum. Două cuvinte și despre zăpadă. După mai multe întârzieri, primăria abia acum a dat drumul la licitația pentru deszăpezire, fiind greu de crezut că vom avea o firmă câștigătoare până la iarnă. Dar, parafrazându-l pe Kristof, la ce ne-ar trebui deszăpezire că, oricum, zăpada se va topi la primăvară?
Comentarii prin facebook