Sub egida Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „I.C. Brătianu” al Academiei Române, INSCOP a realizat un amplu sondaj de opinie în oglindă cu altul realizat în Statele Unite. Intitulat „Valori, percepţii şi reprezentări ale populaţiei din România şi Statele Unite ale Americii”, studiul se dorește a fi, în anul Centenarului, o contribuție științifică pentru consolidarea parteneriatul strategic dintre România şi SUA.
În această lucrare sociologică fără precedent, românii și americanii au fost puși să răspundă, cu câteva excepții, la aceleași întrebări. De exemplu, dacă în România 74% dintre respondenți susțin că țara merge într-o direcție greșită, doar 44% dintre americani cred același lucru pentru țara lor. Dacă 72% dintre români cred că situația din România e proastă și foarte proastă, 44% dintre americani au aceeași părere vizavi de Staele Unite.
Sondajul mai arată că principalele probleme ale țării menționate de români sunt inflația/costul vieții de zi cu zi; situația economiei și costul energiei. Schimbările climatice, imigrația și terorismul se numără printre problemele cel mai rar menționate de români. Americanii consideră că principalele lor probleme sunt: accesul la serviciile medicale; imigrația și inflația/costul vieții
Instituția în care românii au cea mai multă încredere este Armata, iar dintre instituțiile politice președintele și autoritățile locale se bucură de cea mai mare încredere. Partidele politice și celelalte instituții centrale, Guvernul și Parlamentul, sunt privite mai degrabă cu neîncredere de către români.
Sondajul arată că românii sunt mai degrabă dezinteresați de politică: 19% dintre respondenții români se declară deloc interesați de politică, 31% nu prea interesați, iar 28% oarecum interesați. Doar 7% sunt foarte interesați de politică, respectiv 14% – destul de interesați. Americanii sunt, în schimb, mult mai interesați de politică. Cumulat, 77% dintre ei spun că sunt foarte interesați, interesați și oarecum interesați de politică
În ceea ce privește SUA, românii au, într-o majoritate covârșitoare (79%), un sentiment mai degrabă pozitiv și doar 14% declară că sentimentele lor față de statul american sunt mai degrabă negative. Trei sferturi dintre români apreciază că prezenţa trupelor americane pe teritoriul României este importantă și foarte importantă, în timp ce doar 18% consideră această prezență militară puțin sau deloc importantă.
Sondajul realizat în SUA arată că 67% dintre americani declară că au auzit despre România, 20% că nu au auzit, în timp ce 12% nu știu sau nu răspund. 23% dintre americanii intervievați declară că știu că România este o țară, 3% că este un stat fost comunist și tot 3% menționează că știu pe cineva din țara noastră. 4% dintre respondenți asociază numele României cu gimnastica, respectiv cu Vlad Țepeș/Dracula. Rugați să își exprime acordul cu privire la o serie de afirmații despre țara noastră, 69% dintre americani identifică România ca fiind o țară din Europa, 36% – o țară în regiunea Mării Negre, 31% – o țară membră a UE, 28% – membră a NATO. Doar 8% consideră că România este localizată în Asia.
O întrebare foarte rar utilizată în sondaje îi chestionează pe români și americani dacă cred în Dumnezeu. La români 92% spun da, 5% nu, iar restul nu răspund. Dintre americani, 76% spun că cred în Dumnezeu, 13% nu, iar 11% nu răspund. Întregul sondaj poate fi studiat aici.
Comentarii prin facebook