Primăria Timișoara își pregătește terenul pentru a face rost de bani în 2019. Totul, pe buzunarele contribuabililor. Va crește impozitul pe clădirile nerezidențiale și pe terenuri, va fi introdusă taxa pe turism și va fi majorat cu 50% impozitul pe mașini!
Primăria Timișoara a elaborat proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anul 2019, care va fi supus votului consilierilor cel mai proabil în viitorul plen. Potrivit acestuia, unii timișoreni vor plăti mai mult.
În decembrie 2017, Executivul a propus creșterea impozitelor pentru clădirile nerezidențiale. „Pentru clădirile nerezidențiale, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Se stabilesc cotele adiționale la impozitul/taxa pe clădiri datorat/datorată de persoanele juridice, de 50% față de nivelul cotelor de impozitare aplicabile în anul 2018”, scria în proiectul de hotărâre. Era vorba despre societățile comerciale și persoanele fizice care au afaceri în clădiri, iar măsura era considerată necesară pentru reducerea pierderilor care se vor înregistra la cotele defalcate din impozitul pe venit, ca urmare a modificărilor făcute de guvern, care a scăzut impozitul pe venit de la 16% la 10%.
Măsura nu a mai votată în CL, însă acum este parte integrantă a proiectului legat de taxele și impozitele locale pe 2019. Potrivit documentului, „impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice (…) se majorează (…) cu o cota adițională de 50% din cota de impozit stabilită”. Se va ajunge, astfel, la nivelul impozitelor din 2009, pe acest segment.
O veste care va afecta și mai mulți timișoreni, persoane fizice sau deținători de afaceri, este cea legată de impozitul pe mașini. La alineatul 6 al articolului 1 al proiectului scrie că „impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majorează (…) cu o cota adițională de 50% față de nivelul impozitului stabilit”. Ca exemplu, un proprietar de mașină cu motor de 1,4 litri plătește, în prezent, un impozit de 65 de lei. Dacă propunerea trece, impozitul va ajunge la aproximativ 97 de lei.
Potrivit proiectului care poate fi consultat aici, vor crește impozitele și în ceea ce privește terenurile, urmând ca acesta să se dubleze în zona A, dar fiind totuși sub limita maximă posibilă. Va fi introdusă, de asemenea, și mult discutata taxă pentru sprijinirea turismului. Vorbim despre o taxă hotelieră este de 2% din tariful de cazare fără TVA.
În Timișoara sunt în jur de 165.000 de mașini. Potrivit celor din PMT, majorările de impozite, per total, dacă vor fi aprobate în forma propusă de Executiv, ar aduce la bugetul local 75 de milioane de lei în plus.
În decembrie 2012, la șase luni de când devenise primar, Nicolae Robu spunea că impozitele locale nu vor crește sub mandatul său. „În Timişoara nu se va majora niciun impozit local, prin decizii ale primăriei, câtă vreme voi fi eu primar. Eu sunt un liberal autentic şi, implicit, un adept al fiscalităţii reduse, al ideii că banii trebuie să rămână, în cât mai mare măsură cu putinţă, la cei ce îi produc”, declara edilul.
Art. 489, Cod Fiscal – Majorarea impozitelor și taxelor locale de consiliile locale sau consiliile județene
(1) Autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale prevăzute în prezentul titlu, în funcție de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum și de necesitățile bugetare locale, cu excepția taxelor prevăzute la art. 494 alin. (10) lit. b) și c).
(2) Cotele adiționale stabilite conform alin. (1) nu pot fi mai mari de 50% față de nivelurile maxime stabilite în prezentul titlu.
Comentarii prin facebook