Timișoara, Capitala Culturală în care sticla de la reflectoare se sparge la concerte, din cauza bașilor

Un concert cu un artist foarte iubit, o sală arhiplină și un reflector a cărui sticlă se sparge, spun cei de la primărie, din cauza bașilor. Un incident de această dată fără victime, care readuce în discuție un subiect rușinos. Timișoara, Capitala Culturală Europeană 2021, nu are o sală polivalentă în care să poată fi organizate, la nivel decent, evenimente de anvergură.
sala olimpia
O parte dintre spectatorii care au mers, joi seară, la concertul lui Smiley de la Sala Olimpia s-au speriat zdravăn, când, la un moment dat, a început să „plouă” cu bucățele de sticlă securit. S-a întâmplat în zona din fața scenei, unde sticla unui reflector fixat pe grilajul din tavan s-a făcut țăndări. Din fericire, oamenii nu s-au panicat foarte tare. Imediat au apărut două femei de serviciu, care au strâns cioburile. După alte câteva minute, locul a fost marcat cu patru garduri de protecție.

„De data asta, n-a fost nimeni rănit, dar gândiți-vă că mare parte dintre spectatori erau copii. Mie nu mi se pare normal să se întâmple așa ceva. Cum putem avea siguranța că, pe viitor, nu se va întâmpla ceva cu adevărat grav?”, ne-a scris un cititor deBanat.ro, care ne-a relatat întreaga tărășenie. Incidentul deschide, din nou, discuția unei capitale europene a culturii care nu are, în acest moment, o sală polivalentă, în care să poată fi organizate, în cel mai civilizat mod posibil, competiții sportive și concerte de amploare.

Sala Olimpia, aflată în administrarea Primăriei Timișoara, are 50 de ani și limitările tehnice de rigoare. Ce s-a întâmplat joi seară? Explică, pentru deBanat.ro, Mihai Costa, șeful Biroului Sport-Cultură al PMT. „Sticla reflectorului, care este securizată, a făcut implozie. S-a făcut cioburi mărunte, datorită șocului de la amplificare (…) Sala a intrat în trepidații, și în podea se simțea. Nivelul de dotare al firmelor de sunet este ultraprofesional. Mă gândesc că dacă am fi măsurat, avem grinda cu zăbrele a tavanului, dacă puneam un timbru de măsurare a vibrațiilor, cred că ne-am fi speriat. Suntem într-o incintă închisă, sala nu are amplitudinea unui amfiteatru, are 14-16 metri…

Când s-a produs explozia, am vorbit cu tehnicienii de sunet, l-am rugat și pe coordonatorul lor, cu care am colaborat foarte bine, să iasă afară… Vitrina de sticlă exterioară intrase în vibrații foarte puternice. Cei care erau afară vedeau cum «trepidează» sticla. Practic, a intrat în rezonanță. Nu avem termopane pe fațadă, avem sticlă simplă, în ramă metalică. Implozia de la reflector s-a produs din cauza undei de șoc a sunetului”, susține acesta.

Practic, spune Costa, Sala Olimpia, așa cum a fost construită, nu suportă intensități atât de mari ale sunetului. „Nu putem decât să «negociem» cu firmele care se ocupă de sonorizări la concerte, astfel încât să nu avem vibrații atât de mari. Pe viitor, când vom mai avea evenimente, nu putem decât să discutăm cu tehnicienii lor, să pună sunetul astfel încât să nu avem rezonanță”, afirmă Costa. Potrivit acestuia, becurile din zona în care s-a produs incidentul au fost verificate, iar unele chiar schimbate, în ultimele două săptămâni. „Am demontat acel corp, pentru că avem meciuri sâmbătă și duminică, să nu se întâmple ceva. O să înlocuim reflectorul. Sala este pentru meciuri, în principiu”, ne-a mai spus Mihai Costa.

Sala Olimpia nu are, în acest moment, nici autorizație de securitate la incendiu. În 2015, înainte de meciurile de la Eurobasket, au fost făcute unele lucrări pe partea opusă tribunei mari. Potrivit legislației, este nevoie acum de autorizație pentru întregul ansamblu. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, așa că primăria a lipit afișe la intrările în sală, pentru a avertiza publicul că nu există autorizație.

„Primul pas în care ne-am împotmolit este că există niște topo-uri cadastrale care nu sunt rezolvate. Sunt în lucru împreună cu Direcția de Patrimoniu, facem documentația pentru rezolvarea problemei parcelelor de teren. Pe zona exterioară, e vorba de câțiva metri. Unele parcele erau trecute la Direcția Județeană de Sport (…) Vom face documentația topo-cadastrală și facem intabularea, după care vom lansa acordul de securitate. Se va face un proiect conform cerințelor. Vom vedea care sunt condițiile. Cei de la ISU au fost foarte pozitivi, am discutat cu ei de mai multe ori”, explică Mihai Costa.

Am vrea ca măcar partea de vestiare de la Sala Olimpia pe care le-am extins să fie recunoscută în acord. Noi am respectat pe proiect. Se și vede, scările metalice pe care s-a urcat la etaj au scară de evacuare în spatele clădirii (…) Avem o cale de evacuare în stânga, înspre Lukoil, pe unde intra utilajele, avem în dreapta, pe lângă saună, prin sala de conferință creată, anexa aceea direct în spate, la Boavista, iar în spatele etajului superior, unde au fost create externsiile și platoul de filmare, avem scara metalică care iese în spatele sălii. De aceea, cei de la ISU ne tolerează că nu avem avizul, pentru că întrunim măcar aceste condiții de funcționare.
Mihai Costa, Biroul Sport-Cultură al PMT

La Timișoara este în construcție, de 8 ani, o sală polivalentă la Baza 2 a Politehnicii. Termenul inițial era de 2 ani. În martie 2013, Primăria Timișoara și Universitatea Politehnică se asociau la această investiție, oprită, la acea vreme, din lipsă de fonduri. Ulterior, Politehnica a ajuns în instanță cu firma constructoare, care era în insolvență și nu voia să plece de pe șantier. Apoi a fost nevoie de modificarea proiectului, potrivit noilor norme de securitate intrate în vigoare după cazul Colectiv. În martie 2018, printr-o hotărâre de guvern, au fost adoptați noii indicatori tehnico-economici. Valoarea totală a investiției este de 44,11 milioane de lei, iar valoarea „rest de executat” este de 21,05 milioane de lei. Durata de realizare a investiției „rest de executat” este de 31 luni.

Mult discutata sală polivalentă de 16.000 de locuri, promisă de Compania Națională de Investiții, n-a trecut de stadiul de „listă-sinteză”. Primăria Timișoara și CJ Timiș se duelează în amplasamente și declarații politice, iar CNI tace mâlc. Între timp, sticlele de la reflectoare pocnesc la Sala Olimpia, din cauza bașilor de la concerte…

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

mmihai a spus: (noiembrie 16th, 2018 at 14:24 )

Super, asa ne trebuie daca am vrut ca acum sa sarbatorim centenarul. Poate daca nu il sarbatoream alaturi de Romania aveam de mult o sala decenta. Tara mea-i Banatul meu!

vest a spus: (noiembrie 16th, 2018 at 14:53 )

Ce au basii cu cultura, respectiv Capitala Europeana?

Scrie Corect a spus: (noiembrie 17th, 2018 at 09:16 )

Din cauza…nu datorită….

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

A fost decis cine se va ocupa cu demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu

Licitația pentru stabilirea firmei care se va ocupa de demolare are un câștigător, anunță președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis. Alegerea a fost făcută dintre 13 oferte. Licitația oficială pentru desemnarea firmei sau asocierii de firme care să demoleze vechea arenă a fost lansată în luna septembrie, după dispute devenite chiar și subiect de alegeri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost decis cine se va ocupa cu demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care conducerea judeţeană i-a exclus din partid. În atare condiţii, constituirea noului Consiliu Local se va putea face fără probleme vineri, 22 noiembrie. Situaţia cel puţin bizară de la Sânnicolau Mare a fost rezolvată în justiţie, marii perdanţi fiind din nou...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Rezultate bune pentru halterofilii timișoreni la Naționalele de la Onești

Sportivii CSM Timișoara, care se pregătesc la cea mai de tradiție sala din oraș, în zona Dacia, s-au remarcat încă o dată la o competiție importantă. Zilele trecute au avut loc finalele Campionatului Național de seniori, iar doi sportivi din Timișoara au avut evoluții apreciate. Alin Măranu, la categoria 67 kg a reușit să cucerească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate bune pentru halterofilii timișoreni la Naționalele de la Onești
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Canton 6 – cum arată “restructurarea urbană” a administrației USR pentru săracii Timișoarei de la periferia orașului

Scene de secol 19, cu “străzi” desfundate de noroi, oameni la limita sărăciei, cu mulți copii, care trăiesc într-o mizerie cruntă, în colibe de carton și resturi, fără apă curentă sau energie electrică și căldură – astfel arată cartierele mărginașe precum Canton 6 de la Gara de Sud, Kuncz sau colonia “Africa de Timişoara” –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Canton 6 – cum arată “restructurarea urbană” a administrației USR pentru săracii Timișoarei de la periferia orașului
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Cea de a patra clădire din complexul XCity Towers Timișoara are finanțarea asigurată/Foto

Ridicarea celei de a patra clădiri din complexul imobiliar Xcity Towers, primul cartier de turnuri rezidențiale dezvoltat în zona de nord a Timișoarei, care va totaliza peste 1.000 de apartamente, va fi finanțată în urma unui nou acord semnat între dezvoltatorul imobiliar Wallberg și Banca Transilvania. Dezvoltatorul a obținut autorizația de construcție pentru a patra...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cea de a patra clădire din complexul XCity Towers Timișoara are finanțarea asigurată/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care conducerea judeţeană i-a exclus din partid. În atare condiţii, constituirea noului Consiliu Local se va putea face fără probleme vineri, 22 noiembrie. Situaţia cel puţin bizară de la Sânnicolau Mare a fost rezolvată în justiţie, marii perdanţi fiind din nou...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu ar fi un adevărat pericol pentru siguranţa naţională. El a enumerat marile vulnerabilităţi ale liderului PSD, începând cu prietenia cu teroristul Omar Hayssam.  Cosmin Şandru afirmă că nu poţi fi preşedinte al României, atâta timp cât stai la masă cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru, despre Marcel Ciolacu: “Este un real pericol pentru țară, pentru siguranța națională”
Elena Lasconi și USR au lansat, duminică, programul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la finalul acestui an, mizând pe un set de măsuri ambițioase. Printre principalele propuneri se numără reducerea taxelor, eliminarea influențelor politice din educație, orientarea sistemului de sănătate către prevenție printr-un Pilon 2 accesibil tuturor românilor, reforma justiției prin introducerea unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul de țară propus de Elena Lasconi și USR: reducerea taxelor, depolitizarea educației și reforma justiției
Scene de secol 19, cu “străzi” desfundate de noroi, oameni la limita sărăciei, cu mulți copii, care trăiesc într-o mizerie cruntă, în colibe de carton și resturi, fără apă curentă sau energie electrică și căldură – astfel arată cartierele mărginașe precum Canton 6 de la Gara de Sud, Kuncz sau colonia “Africa de Timişoara” –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Canton 6 – cum arată “restructurarea urbană” a administrației USR pentru săracii Timișoarei de la periferia orașului
Polițiștii Secției 12 Rurale Sânnicolau Mare sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare au reținut un tânăr bănuit de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată. Ulterior magistrații au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a tânărului. În fapt, la data de 16.11.2024, polițiștii au fost sesizați de către un bărbat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tâlhar periculos la doar 20 de ani!
Licitația pentru stabilirea firmei care se va ocupa de demolare are un câștigător, anunță președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis. Alegerea a fost făcută dintre 13 oferte. Licitația oficială pentru desemnarea firmei sau asocierii de firme care să demoleze vechea arenă a fost lansată în luna septembrie, după dispute devenite chiar și subiect de alegeri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost decis cine se va ocupa cu demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu
În acest weekend, CSM Timișoara a fost gazda celui de-al doilea turneu zonal din cadrul Campionatului Național de volei feminin junioare U19. Competiția desfășurată în sala Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UVT a reunit patru competitoare din zona de Vest, CSM Timișoara, CSS Bega Timișoara, CSS Caransebeș și Westar Arad. Turneul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSS Bega U19 fără adversar în turneul zonal de calificare
Eveniment internațional de succes, desfășurat în Timișoara sub egida institutului de învățământ cu o istorie de peste o sută de ani. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) și Academia Română – Filiala Timișoara (AR-FT), împreună cu COST Bruxelles, au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, Sesiunea COST Info Day, cu peste 100 de participanți din 14 țări, pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nou eveniment important sub egida UPT. Sunt „vizați” tinerii cercetători
Pe șantierul noului drum care va oferi o legătură nouă pentru Timișoara spre autostrada A1, de la bifurcația spre Sânandrei, pe DN 69, mobilizarea constructorului e una bună. În această perioadă, peste 250 de persoane și peste 150 de utilaje sunt prezente pe șantierul drumului de legătură dintre DN 69 și autostrada A1. Echipele antreprenorului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stadiul lucrărilor la drumul de legătură DN 69 – A1 a depășit 30 de procente/FOTO
Top