Parlamentul European a votat o rezoluție referitoare la statul de drept în România, în urma dezbaterilor pe această temă pe care le-a organizat în februarie 2017, februarie şi octombrie acest an. Rezultatul votului a fost zdrobitor: 473 voturi pentru, 151 împotrivă, 40 abțineri.
Guvernul PSD-ALDE obține cel mai rușinos vot de blam împotriva României de când țara noastră este membră a Uniunii Europene. Atacurile neîntrerupte ale actualei puteri la adresa Justiției și a statului de drept nu au rămas fără urmări. În urma mai multor dezbateri pe marginea acestor teme care au avut loc începnd cu februarie 2017, Parlamentul European a adoptat, marți, la Strasbourg, o rezoluție împotriva României. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conține 13 recomandări către România și instituțiile Uniunii Europene în ceea ce privește sistemul judiciar și lupta anticorupție.
Printre altele, Parlamentul European îndeamnă Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar. De asemenea, eurodeputaţii invită Comisia Europeană „să monitorizeze acţiunile întreprinse de autorităţile române pe baza recomandărilor”.
PE „condamnă intervenția violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018; solicită autorităților române să asigure o investigație transparentă, imparțială și eficientă în ceea ce privește acțiunile poliției”. În România, ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a propus pentru gradul de general pe cel care a coordonat acele acte sângeroase.
În schimb, rezoluția amintește doar foarte vag despre protocoalele de care au făcut atâta caz reprezentanții PSD – ALDE. Varianta adoptată a fost următoarea: „Invită autoritățile române să instituie garanţii pentru a asigura o bază transparentă şi legală pentru orice cooperare instituţională și să evite orice ingerință care ar putea afecta sistemul de control și echilibru; îndeamnă la întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații”.
La solicitarea unui parlamentar socialist, varianta inițială a fost mai explicită: „Pune la îndoială legitimitatea protocoalelor de cooperare semnate între Serviciul Român de Informații și instituțiile judiciare; solicită autorităților române să instituie măsuri de protecție pentru a asigura o bază transparentă și legală pentru orice cooperare instituțională și pentru a evita orice ingerință care să eludeze sistemul de verificare și echilibrare; solicită consolidarea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații; îndeamnă autoritățile române, inclusiv președintele României, să ia poziție publică în denunțarea acestor protocoale”.
Comentarii prin facebook