Lucrări de 13 milioane de euro care vor permite reluarea navigării pe Bega între Timişoara şi Serbia. Vor începe, dacă tot merge bine, în primăvara anului viitor şi vor fi gata în 2021. Atunci vom putea merge cu vaporașul până în Serbia.
Bega va deveni navigabilă de la Timișoara până în Serbia. Totul, grație unui proiect european cu o valoare totală de 13,8 milioane de euro, din care de la UE, 11,7 milioane de euro. Sunt parteneri în acest proiect extrem de important Administrația Bazinală de Apă Banat, Consiliul Judetean Timiș, Secretariatul Provincial pentru Cooperarea Interregională şi Autoguvernarea Locală a Regiunii Autonome Vojvodina și Compania publică de gestionare a apelor „Vode Vojvodine” Novi Sad.
„Pe lângă reparația hidrotehnică vom avea si posibilitatea dezvoltării turistice. Partenerii din Serbia vor continua pista de biciclete (43 kilometri) și se va realiza punctul de trecere a frontierei între cele două țări”, spune Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
Şeful Direcţiei Apelor Banat, Titu Bojin, susține, la rândul lui, că vor fi făcute lucrări la nodul hidrotehnic de la Sânmihai, dar se vor cumpăra şi o dragă şi două barje. „În prima etapă am făcut pistă de biciclete până la granița cu Serbia, pe 37 de kilometri, și am reușit să scoatem stavilarul de la nodul hidrotehnic. Acum, în etapa a doua, trebuie refăcut. Primăria Timisoara a facut un proiect sărind peste etapele premergătoare proiectului și mă refer la achiziționarea de vaporase. Nu e rău că s-au cumpărat vaporașele, dar probabil că vor circula în continuare în sistem de baltă în urma intervențiilor făcute la nivel național și cu sprijinul nostru de la Apele Banat și al CJ Timiș. În cadrul proiectului vom reface stăvilarul și manevrele pentru ca vaporașele să poată circula, vom reamenaja cantonul si insula de dinainte de baraj va fi amenajată în scop turistic. Sperăm ca la final, pista, insula și barajul să poata trece în administrarea agenției județene de turism. De ce nu, la finalul proiectului, dacă vaporașele lui Robu (n.r. Nicolae Robu, primarul Timișoarei) vor fi funcționale, putem să discutăm și de a merge mai departe înspre Tisa, Dunăre, și așa mai departe, să ne întâlnim la Viena, cum se întâmpla acum 70 de ani. Este lansată achiziția națională de proiectare și execuție a nodului hidrotehnic de la Sînmihaiu Român”, spune Bojin.
Partenerii sârbi trebuie să facă 43 de km de pistă de biciclete, în continuarea celei din România, dar și să reconstruiască instalațiile în complexele hidrotehnice Srpski Itebej și Klek din Vojvodina, precum și să construiască un doc plutitor în orașul Zrenjanin. Licitația pentru proiectarea și execuția acestui proiect va începe în luna martie. Dacă totul merge bine, lucrările vor demara în primăvara anului viitor.
Comentarii prin facebook