Fără câini, fără afrodisiace, fără biciclete și… fără țipete! Așa arată noul regulament pentru locurile de joacă din Timișoara, adoptat vineri, fără discuții, de consilierii locali. Amenzile se aplică însă numai dacă… distrugeți toboganele și leagănele! În rest, sunt multe interdicții, dar nicio sancțiune.
Ieșiți cu cei mici în parc, la joacă? Conform noului regulament votat de consilierii local, trebuie să păstrați curățenia, să nu vă luați și cățelul, dar nici bicicleta, mașina sau… rulota, pe care nu aveți voie să le parcați în apropierea huțulușelor! De asemenea, este interzisă „utilizarea suprafeţei de alunecare a toboganului de doi utilizatori simultan” și „urcarea pe suprafaţa de alunecare a toboganului în sens invers şi totodată coborârea pe aceasta cu capul înainte”. Leagănele și toboganele nu pot fi utilizate decât de copii până la 14 ani, cu o greutate mai mică de 54 kilograme. Totuși, dacă vă duceți piciul la joacă, aveți grijă cu ce îl îmbrăcați, deoarece „pentru a evita accidentările de orice fel şi deteriorarea echipamentelor de joacă, vă rugăm să evitaţi îmbrăcămintea cu accesorii proeminente (capse, fermoare, ţinte metalice etc.)”.
„Este interzis accesul persoanelor sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor afrodisiace sau halucinogene, precum și consumul sau posesia acestora în perimetrul spațiului de joacă”, mai precizează același regulament. Nu sunt permise nici… „vandalizarea spațiului de joacă”, dar nici „scoaterea nisipului din groapă de nisip”. Poate una dintre cele mai ciudate prevederi ale regulamentului este cea care interzice „producerea de zgomote prin strigăte, utilizarea la un volum necorespunzător a aparaturii audio”! Altfel spus, nu aveți voie să țipați în parc! Totuși, puteți fi amendați numai dacă nu respectați instrucțiunile „privind regimul de exploatare a echipamentelor de joaca amenajate”. Amenzile sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Întreg regulamentul poate fi consultat aici.
UPDATE: Primarul Nicolae Robu recunoaște că regulamentul are, pe alocuri, formulări… nefericite, dar spune că totul trebuie luat cu titlu de atenționare. „Este un îndrumar de bună conduită, mai degrabă. Este intitulat regulament, dar era deplasat să se pună sancțiuni pentru câteva dintre lucrurile la care se face referire”, spune edilul. Întrebat cum de s-a ajuns la interzicerea afrodisiacelor, de exemplu, Robu crede că ar putea fi vorba de o „eroare materială”. „Discutați cu autorul proiectului, Adrian Bere (șeful Direcției de Mediu – n.r.), și viceprimarul Dan Diaconu. Eu nu am nicio contribuție la acest regulament, cred că este o eroare materială acolo. La vedere nu ar fi normal să se vină nici cu afrodisiace la un loc de joacă. Acum, ce are omul în poșetă sau în buzunar îl privește”, susține primarul Timișoarei. Robu spune acum că trebuie făcute unele modificări în ceea ce privește anumite formulări. „Sunt anumite inabilități, să nu le spun altfel. Se impune să se facă anumite ajustări, l-am primit în ultimul moment și dacă viceprimarul de resort și directorul direcției de resort au considerat că trebuie adoptat, am susținut punctele lor de vedere. Dar sunt de acord, unele prevederi sunt deplasate, unele formulări sunt nefericite și trebuie să se aducă îmbunatățirile de rigoare”, a conchis edilul.
Comentarii prin facebook