Situația de la Teatrul German de Stat, unde fostul director a aflat în timp ce aștepta să-i fie evaluat proiectul de management că nu îndeplinește condițiile cerute de lege, este provocată de „competența” șefului Serviciului Resurse Umane al PMT, Rodica Aurelian. Dar ce mai contează, câtă vreme chiar Aurelian a ajuns șefă cu încălcarea flagrantă a legii, iar asta o confirmă inclusiv o instanță?
Primăria Timișoara este într-o situație nemaiîntâlnită până acum, în care o instituție de cultură din subordine a rămas fără director, din cauza incompetenței unui înalt funcționar public. Este vorba despre Teatrul German de Stat, al cărui fost de acum manager Lucian Vărșăndan a fost evaluat în primăvară cu nota 9,88. El și-a prezentat apoi proiectul de management, dar procedura de evaluare a fost oprită, fără a i se comunica motivele. Ulterior datei de 1 noiembrie, s-a aflat că este vorba despre OUG 189/2008, care a suferit unele modificări, iar Lucian Vărșăndan nu ar îndeplini condițiile pentru a fi director. Întrebat de ce s-a ajuns în această situație, în condițiile în care OUG 189 este nemodificată din 2015, primarul Nicolae Robu spune că neconcordanța legată de studii a fost sesizată prea târziu de șefa Serviciului Resurse Umane, Rodica Aurelian. În plus, aceasta nu i-ar fi comunicat nimic nici lui Lucian Vărșăndan. Întrebat din nou dacă va răspunde cineva, edilul a răspuns doar că „e o încurcătură destul de urâtă”.
Rămâne totuși o altă enigmă: cât de competent este șeful Serviciului Resurse Umane al Primăriei Timișoara? Pe la serviciul coordonat de Rodica Aurelian trec, de 11 ani, toate angajările făcute în instituția de pe CD Loga 1. Și dacă tot vorbim de angajări, probabil n-ar strica să vedem cum a ajuns Rodica Aurelian șef la Resurse Umane. Ea a fost numită șefă la SRU prin decizie semnată de primarul Gheorghe Ciuhandu, la 1 decembrie 2006. Promovase un concurs de post, după ce, în august același an, sărise, tot prin decizie de primar, din funcția publică cu studii medii „referent clasa III superior”, în funcția publică cu studii superioare „consilier I gradul profesional superior, treapta I”. În iulie 2006, Aurelian tocmai absolvise Facultatea de Științe Economice la Universitatea „Ioan Slavici”.
Toate bune și frumoase, numai că, în 2010, un control al Camerei de Conturi Timiș făcut la Primăria Timișoara lăsa administrației locale ca măsură de dus la îndeplinire „stabilirea întinderii prejudiciului estimat la valoarea de 22.199 lei și luarea măsurilor de recuperare a acestuia, reprezentând plăți fără temei legal în perioada 1 decembrie 2006 – 31 decembrie 2009, prin încadrarea în funcția de șef serviciu și respectiv în funcția de consilier I gradul superior, treapta I, a Rodicăi Aurelian, șef Serviciu Resurse Umane”. Raportul Camerei de Conturi a fost contestat de Primăria Timișoara, care a avut câștig de cauză, în 2012, la Tribunalul Timiș, cel puțin în cazul măsurii 4, privind-o pe Rodica Aurelian. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Timișoara, care, în ianuarie 2014, a desființat sentința tribunalului pe această speță. „Referitor la măsura dispusă la pct. 4 din decizia contestată, referitoare la plățile efectuate în perioada 1. 12. 2006 – 31. 12. 2009, prin încadrarea în funcția de șef serviciu, respectiv în funcția de consilier I gradul profesional superior, treapta I, a Rodicăi Aurelian, șef Serviciu Resurse Umane, Curtea consideră că în mod netemeinic și nelegal, instanța de fond a dispus anularea năsurii nr. 4 din Decizia nr. 60 / 13.10.2010, emisă de Camera de Conturi a Județului Timiș”, se precizează în decizia civilă 228 din 23 ianuarie 2014.
Dincolo de considerațiile juridice, haideți să vedem totuși cum îndeplinea atotștiutoarea șefă a SRU condițiile de concurs. „Pentru funcția publică de conducere pe care a concurat Rodica Aurelian, fișa postului prevede următoarele: «studiile de specialitate necesare sunt (…) studii economice superioare de lungă durată absolvite cu diplomă; vechimea în specialitatea necesară funcției publice corespunzătoarea postului de șef de serviciu, să fie de minimum doi ani» (…) Cerințele postului înscrise în fișa postului «Șef Serviciu Resurse Umane» nu au fost respectate, în sensul că pentru acest post se cerea o vechime minimă de 2 ani în studii economice superioare de lungă durată absolvite cu diplomă, iar Rodica Aurelian avea, la acea dată, o vechime de doar patru luni de la absolvirea facultății”, se precizează în aceeași decizie a Curții de Apel.
Citește și: Avere de bugetar din Primaria Timisoara: Lexus si apartament in Tenerife
Să rezumăm: cu facultatea absolvită la privat, mai târziu decât în mod obișnuit, și la numai jumătate de an de când avea diplomă de licență, Rodica Aurelian ia un concurs la care una dintre condițiile esențiale erau studii superioare economice, cu vechime de doi ani în specialitatea studiilor. Altfel spus, să fi fost angajată anterior, timp de doi ani, pe un post care să presupună studii superioare economice! La data concursului, Rodica Aurelian avea exact 4 luni vechime pe un astfel de post. În 2011, fostul secretar al PMT, Ioan Cojocari, despre care se spunea că este protectorul Rodicăi Aurelian, declara, pentru deBanat.ro: „Sigur că o ţin în braţe, să rămână aşa, dacă vrea lumea. Este foarte bine pregătită profesional, iar corectitudinea ei deranjează pe mulţi”…În ultimul an, Rodica Aurelian, ca un bugetar care se respectă, și-a cumpărat un apartament în Tenerife, iar fiul așteaptă să primească gratuit un teren de casă de la primărie.
Comentarii prin facebook