Sediu pentru Casa Studenților și cinematecă – sunt două dintre destinațiile sigure ale unora dintre cinematografele recuperate de municipalitate de la RADEF. Primarul Nicolae Robu spune că nu poate da încă detalii, dar, în principal, fostele cinematografe vor deveni „centre culturale cu un program de utilizare extins”.
La aproape un an de când a pierdut procesul cu Primăria Timișoara, RADEF a semnat, în sfârșit, protocolul de predare-primire pentru cele șapte cinematografe. Astfel, în următoarele zile începe efectiv preluarea acestora de către municipalitate. Primăria Timișoara a notificat RADEF, în noiembrie 2016, că vrea să preia în administrare fostele cinematografe. Solicitarea era făcută în baza OUG nr. 91 / 2016, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, conform căreia primăriile trebui să notifice RADEF, care trebuia să le predea, fără alte comentarii, vechile cinematografe. La Timișoara, lucrurile s-au dovedit însă mult mai complicate. Primăria Timișoara a dat în judecată RADEF și a câștigat. Se întâmpla în ianuarie 2017, dar regia de film nu s-a sinchisit să respecte sentința. RADEF a semnat abia acum protocolul de predare-primire pentru cinematografele din Timișoara. Acesta va fi supus votului consilierilor locali. În prezent, din cele 7, doar Cinema Timiș mai este funcțional. Restul au devenit, de-a lungul timpului, sedii de laboratoare medicale, biserici neoprotestante sau, pur și simplu, ruine.
Care sunt cele 7 cinematografe pe care le va prelua Primăria Timișoara
„Este în curs procesul de preluare la nivel de detaliu al celor șapte cinematografe. În ședința de săptămâna viitoare vom adopta HCL prin care ele vor fi trecute în patrimoniul municipiului Timișoara (…) Unul dintre ele va fi sediu pentru Casa de Cultură a Studenților, chiar dacă CS nu aparține de primărie, ci de Ministerul Educației. Ministerul nu a sprijinit această instituție niciodată de la revoluție încoace. Încă nu știu care dintre ele, nu mă hazardez să fac vreo precizare în acest sens, vom vedea. Este o instituție extrem de puternică pentru Timișoara (…) Un alt cinematograf va fi pus la dispoziția cineaștilor timișoreni pentru a amenaja acolo o cinematecă. Am avut discuții cu câțiva dintre oamenii de cinema ai Timișoarei, le-am spus să se gândească la un concept pentru a transforma un cinematograf în așa ceva. Dacă se implică, atunci vom găsi o formulă de colaborare și vom pune la dispoziția lor o clădire să facă acolo o cinematecă în sensul cel mai plin și profund al termenului”, a anunțat marți primarul Nicolae Robu.
Edilul spune că nici vorbă ca vreunul dintre fostele cinematografe să nu aibă destinație culturală. „Să nu își imagineze cineva că se vor transforma cinematografele în supermarketuri, nu se va întâmpla așa ceva. Ele vor rămâne în zona culturală, cu anumite ore în care cei din cartiere vor putea să desfășoare acolo activități la graniță cu cultura”, a detaliat Robu. El n-a putut preciza ce se va întâmpla exact în cazul amplasamentelor în care acum funcționează alte afaceri. „Contractele actuale vor fi anulate, RADEF ne predă contractele, trebuie să le studiem, să vedem clauzele lor, presupun că există unele care permit rezilierea lor în caz de forță majoră”, a conchis primarul Timișoarei.
Comentarii prin facebook