Primul exercițiu din 2018 care are ca scop testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situatii de protecție civilă are loc miercuri, 3 ianuarie, în intervalul orar 10-11. Astfel de exerciții au loc, din august 2017, in prima zi de miercuri a fiecărei luni.
Potrivit IGSU, între orele 10 și 11, în toate județele vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației, astfel încât să fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare si alarmare. Situațiile în care populația este alarmată cel mai des prin intermediul sirenelor electrice și electronice sunt inundațiile, cand este semnalată iminența producerii unor viituri. În cadrul exercițiului, semnalele de alarmă au urmatoarele semnificații, în funcție de durata acestora:
- Semnalul „Alarmă aeriană” se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele.
- Semnalul „Alarmă la dezastre” se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.
- Semnalul „Prealarmă aeriană” se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele. Prealarmarea reprezinta transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorități despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian.
- Semnalul „Încetarea alarmei” se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
Comentarii prin facebook