Societatea de transport in comun va prelua, peste 2 zile, si serviciul de intretinere a iluminatului public din Timisoara. Mai trebuie sa fie de acord si consilierii locali, dar asta ar trebui sa fie doar o formalitate. Primarul Nicolae Robu vrea acest lucru inca de acum un an, dar mutarea a fost la mana Consiliului Concurentei.
În toamna anului trecut, Timișoara a rămas fără serviciu de întreținere a iluminatului public. Anterior, consilierii locali fusesera de acord cu întocmirea unui studiu de oportunitate care să spună dacă STPT poate prelua, prin atribuire directă, „întreţinerea serviciului de iluminat public şi iluminat festiv de sărbători din Timişoara”. Contractul ar fi trebuit să ofere societății de transport public monopol pe 15 ani, dar el n-a intrat încă în vigoare. „Dorim să asigurăm mentenanța corpurilor de iluminat cu ajutorul RATT. Nu există un contract (…) Culiță Chiș și Ioan Goia pretind că RATT este în stare să rezolve problema, că a format oameni, că mai angajează și că vom avea parte de un iluminat public mult mai funcțional decât a fost până acum”, declara primarul Nicolae Robu, in noiembrie 2017. Pentru a-i putea fi atribuit acest contract, RATT ar fi trebuit să devină societate comercială și să obțină licență de operare, dar era nevoie și de un aviz de la Consiliul Concurenței.
La jumatatea lunii aprilie 2018, Consiliul Concurenței a oferit un răspuns, astfel ca proiectul a fost modificat. „Având în vedere adresa Consiliului Concurenței înregistrată la Primăria Timișoara în 19 aprilie (…) în care se specifică că «în contextul existenței unei încredințări directe, considerăm necesară realizarea unei analize din care să rezulte dacă operatorul STPT va presta serviciul delegat la costuri pentru comunitate mai reduse sau cel mult egale cu cele pe care aceasta le-ar fi suportat dacă autoritatea locală ar fi încredințat serviciul către o întreprindere tipică bine gestionată și dotată corespunzător cu mijloace adecvate, în condiții similare (tehnice, financiare)». În aceste condiții, s-a procedat la transmiterea către alte autorități locale (Constanța, Reșița, Oradea, Iași, Bacău, Brăila, Arad, Cluj-Napoca) a unor adrese prin care solicităm sprijinul în vederea comunicării tarifelor practicate la ora actuală pentru diferite activități privind întreținerea sistemului de iluminat public (…) În urma cercetărilor efectuate pe site-urile administrațiilor publice locale, din datele obținute din Sistemul Electronic de Achiziții Publice pe diferite activități privind întreținerea iluminatului public, precum și din proiectele aflate în derulare la instituția noastră, am constatat că tarifele STPT îndeplinesc prevederile legale în vigoare”, era notat in referatul proiectului adoptat, in luna mai, de CL. la solicitarea Consiliului Concurenței, a fost modificată si durata contractului, de la 15 ani, cât era prevăzut inițial, la 5 ani.
În Timișoara sunt 21.252 stâlpi de iluminat de beton, metalici, lampadari, retro, lemn, RATT. Sunt exact 25.753 corpuri de iluminat cu puteri cuprinse între 30 și 2.000 W. Secția Infrastructura, in care exista Compartimentul Rețele Energetice, a STPT are 2 ingineri, 25 electricieni și 6 lăcătuși mecanici. Utilajele de care dispuneau aceștia, in luna mai, erau o automacara, o autospecială platformă ridicătoare, 2 autospeciale, 4 autoutilitare, o furgonetă și un autoturn. Intre timp, au mai fost cumparate 2 utilaje.
Intre timp, pe multe dintre strazile Timisoarei este in continuare bezna, spre “fericirea” celor care locuiesc in zonele respective. De vina nu sunt numai cei de la “curent”, pentru ca, de luni bune, in oras nu a mai fost schimbat niciun bec ars. Primarul Nicolae Robu anunta, pe Facebook, ca lucrurile se vor schimba chiar… de vineri. “Astăzi am primit avizul favorabil pt delegarea gestiunii directe a serviciului de întreținere a sistemului de iluminat public către societatea Primăriei, SC STPT / RATT SA! Vineri vom aproba contractul și apoi RATT poate să treacă la treabă! Are foarte multă! Foarte multă pt ca serviciile de transport public să fie la alte cote, așa cum le-am promis eu timișorenilor că vor ajunge să fie în 2018, foarte multă în egală măsură pt ca Timișoara să nu mai aibă străzi în beznă, cum din păcate a avut în ultimii ani! Succes, RATT și sprijin total din partea mea!”, a notat edilul, pe reteaua de socializare.
Comentarii prin facebook