„Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăsește în această zonă a clasei politice vechi și refuză cu obstinație să se reformeze și să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societății românești. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei așteaptă să cadă PSD natural și ei să le ia locul.” Atât i-a trebuit lui Dacian Cioloș să spună, că un tsunami de atacuri din partea PNL-iștilor s-a abătut asupra lui.
Ca la un ordin pe unitate, începând de la Ludovic Orban până la… Ciprian Trocan (mărturisesc, nu știam cine e individul, dar am aflat că e consilierul lui Nicolae Robu), sute de PNL-iști (mă feresc să spun liberali) s-au năpustit pe fostul premier tehnocrat. Ce i-o fi deranjat atât de tare, încât să uite de PSD, valize, Dragnea, Tudorel Toader și să se năpustească pe Cioloș? Nu cumva adevărul, faptul că au fost loviți acolo unde doare mai tare? Că au fost prinși cu pantalonii în vine și nostalgii după de USL?
Nu știu cât de oportună din punct de vedere politic a fost ieșirea lui Cioloș, într-o perioadă disperată pentru România și în care forțele opoziției trebuie să strângă rândurile împotriva răului cel mare reprezentat de alianța PSD-ALDE. Dar Cioloș dovedește încă o dată că nu este politicianul clasic, care ascunde gunoiul sub preș, de dragul unui obiectiv corect; pe principiul machiavelic „scopul scuze mijloacele” sau românescul „te faci frate cu dracul până treci puntea”. A preferat să nu fie ipocrit și să-și spună părerea despre PNL. Și nu are dreptate?
Este PNL un partid reformat? Este altul decât acela care se pupa cu PSD sub umbrela USL? S-a reformat PNL de la momentul în care le-a trimis în Parlamentul European, de exemplu, pe Norica Nicolai și Renate Weber, aprigele susținătoare ale PSD în lupta împotriva Justiției?
Nu cumva PNL și PSD fac parte din același establishment politic care se află în fruntea României de aproape 30 de ani? Nu contest, PNL nu e chiar PSD. PNL-iștii, sau mulți dintre ei, mai au destule reflexe civice și morale. Nu poți să-i compari cu Dragnea, Tăriceanu, Șerban Nicolae, Nicolicea, Pleșoianu sau mai știu eu cine. Dar e prea puțin. Împreună cu PSD tot formează un sistem complementar de genul Yin și Yang.
Atâta timp cât mulți PNL-iști sunt și acum în cârdășie cu PSD-iștii, se dedulcesc la banul public împreună și chefuiesc cot la cot nu poți să spui că PNL s-a reformat. Atâta timp cât mimează adversitatea în studiourile de televiziune și apoi merg împreună la un șpriț râzând „ce i-am mai făcut pe fraieri!”, tot din același aluat sunt făcuți. Când președintele PNL București, Cristian Bușoi, fost candidat la președinția partidului, e frate geamăn cu baronul PSD Duicu de Mehedinți, nu poți vorbi de reformă. Sau există o diferență, de exemplu, între Nicolae Robu și Liviu Dragnea, în afară că unul e vopsit în cap, iar altul nu? Că de asemănări se poate scrie o carte, începând cu derapajele dictatoriale și principalii consilieri veniți din PRM.
Or, Cioloș, dar și USR, sunt altceva. E adevărat, au și ei destule poticneli și stângăcii, dar se vede că vreau altceva după aproape 30 de ani de așa-zisă democrație. De aceea sunt priviți ca principalii dușmani de către PSD, iar televiziunile de tip ciomag Antena 3 și RTV îi linșează de dimineață până seara, lucru care nu se întâmplă cu PNL.
Și chiar în timpul campaniei de „înfierare” a lui Cioloș de către PNL a apărut încă o dovadă a celor de mai sus. La începutul acestei săptăpmâni, 15 parlamentari, dintre care 10 de la PNL, 3 – PSD și câte unul de la ALDE și minorități, au depus o plângere împotriva firmei de publicitate Papaya Adverstising pentru un clip împotriva referendumului pentru familia tradițională. Adică un fel de gașcă USL-istă din care fac parte și deputații de Timiș Ben-Oni Ardelean și Pavel Popescu, cu mențiunea că ultimul și-a retras semnătura.
Papaya este o firmă care s-a implicat foarte mult în protestele din ultimii doi ani împotriva actualei guvernării. Or, cei nouă PNL-iști au dat încă o dată dovada că n-au scăpat de USL-ism, iar dreptul la liberă exprimare e un fleac pentru ei. Iar până când PNL nu scapă de reflexele USL-iste îi va fi imposibil să se reformeze. Și, prin consecință, n-are motive de supărare când cineva îi spune că nu-i reformat.
Comentarii prin facebook