La anul, pe vremea asta. Atunci ar putea fi funcțional noul corp al spitalului de copii, a cărui construcție a început în primăvara lui 2014. Până atunci, mai trebuie oricum făcută o licitație pentru niște echipamente. Clădirea propriu-zisă va fi gata mai repede, estimează Nicolae Robu.
Amplasamentul pentru noul corp al spitalului de copii a fost predat de primărie către Prompt SA în mai 2014. Lucrarea era estimată la peste 10 milioane de euro, iar șantierul a început cu o pauză, pentru că amplasamentul a fost liber de sarcini doar în februarie 2015. Prompt a lucrat până în noiembrie 2015, ducând clădirea până la ultimul nivel, minus acoperiș, reclamând pe parcurs diferite erori din proiect. Firma a intrat apoi în insolvență, a urmat o pauză. Din noiembrie 2016, constructorul noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” este Sulfatim SA.
Corpul B, cu demisol, parter și șase etaje, va găzdui șapte secții ale Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Dacă ne luăm după promisiunile electorale, spitalul ar fi trebuit să fie gata în 2014. Asta promitea, în 2012, la lansarea candidaților USL la alegerile parlamentare, premierul de atunci, Victor Ponta.
Construcția nu este însă gata și urmează o licitație suplimentară, pentru lucruri care, spune primarul Nicolae Robu, nu au fost prevăzute în proiectul inițial. Drept urmare, e nevoie de o procedură separată de atribuire. „Au făcut obiectul unei proiectări suplimentare și legea cere ca, în astfel de situații, să organizezi o licitație separată. Nu poți să crești valoarea contractului. E permis să ai anumite renunțări și suplimentări de cantități, dar numai pentru lucruri care au fost prinse din start în proiect. Atunci când sunt lucruri scăpate, pentru că nu s-au gândit proiectanții, nu imprevizibile, atunci legea te obligă să faci separat licitație. Facem un lucru mai bun, pentru că de când a fost gândit proiectul inițial și făcut și în viteză, au mai apărut idei și noutăți și este păcat să nu facem un lucru cât mai bine”, explică edilul. „Se scoate la licitație un sistem de comunicații, ceva de genul acesta. Un sistem de comunicație interioară modern, așa cum au spitalele moderne și care n-a fost prevăzut inițial”, a completat acesta.
Potrivit lui Robu, nu mai este foarte mult de lucru la imobilul propriu-zis, dar va mai dura ceva până când spitalul va fi deschis. „Nu pot să vă spun când va fi gata clădirea, dar, în orice caz, în puține luni. Când va putea fi dată în folosință, asta mai durează, până se va face și dotarea… Până când se furnizează toate echipamentele, până când se pun în funcțiune și se parcurg etapele cerute de lege mai durează. Nu mă pot pronunța. Construcția va fi gata în câteva luni. Am sperat că se termină anul ăsta, nu se termină anul ăsta, dar nu mai durează mult (…) Estimez că peste un an, pe vremea aceasta, vom avea spitalul funcțional”, a spus, pentru deBanat.ro, Nicolae Robu.
În primăvară, șantierul de la spitalul de copii a luat o pauză de câteva săptămâni, după ce primăria nu a putut achita circa un milion de lei către SC Sulfatim SRL, firma care execută lucrările. S-a reluat apoi și, la jumătatea lui iulie, se adunaseră facturi neplătite de circa 3 milioane de lei. Acestea au fost achitate de PMT, iar în octombrie Robu a anunțat că guvernul va returna municipalității 3 milioane de lei pentru această investiție. „Tocmai ni s-a acceptat decontarea a 3 milioane de lei. La rectificarea de buget ni s-a aprobat o sumă totală de 5 milioane de lei (…) Noi am cerut ca 3 milioane să fie pe trimestrul III și 2 milioane pe trimestrul IV”, declara edilul șef.
Comentarii prin facebook