A 32-a ediţie a Seminarului Internaţional de Practică în Microchirurgie a început vineri. Nu mai puțin de 18 medici rezidenți, majoritatea din străinătate, își vor exersa mâna la Timișoara, sub îndrumarea specialiștilor de aici.
Seminarul, la care participă 18 medici rezidenţi, trei din ţară şi 15 din străinătate, le oferă tinerilor chirurgi posibilitatea de a se perfecţiona şi de a afla noile tehinici în domeniu. „Microchirurgia, a cărei definiţie este chirurgia la microscopul operator, necesită abilităţi tehnice deosebit de delicate, care nu se pot învăţa direct pe pacient”, explică prof. dr. Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean din Timişoara.
Pentru ca o intervenție de microchirurgie să aibă şanse de succes, un chirurg trebuie să se antreneze înainte în laboratorul experimental. Acesta poate opera pe diferite ţesuturi nevii sau pe animale de experienţă. „Până acum au lucrat pe latex şi pe picioare de pui – picioarele de pui conţin vase de sânge de 1,5-2 milimetri diametru. Pe acestea, ei învaţă să facă manopere de bază de sutură vasculară. Lucrează şi pe şobolani speciali de experienţă, vor diseca vase de sânge care au circa 1,5 milimetri şi le vor sutura, le vor repara”, mai spune Ionac.
Cursul se desfăşoară până sâmbătă la Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie „Pius Brânzeu” al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”. Ca în fiecare an, va fi acordată o bursă de 1.000 de euro celui mai bun rezident care a urmat seminarul.
Comentarii prin facebook