Dacă tot se află într-o vizită la Timişoara, ministrul Culturii, Daniel Barbu, va trebui să aibă o discuţie cu primarul Nicolae Robu. Acesta vrea ca municipalitatea să preia fostele cinematografe, pe care să le renoveze și să le dea o altă utilitate. Primarul crede că mersul la film este o chestie depășită pentru tinerii din ziua de azi.
Primarul Nicolae Robu îi va cere ministrului Culturii, Daniel Barbu, acceptul pentru a lua de la RADEF cinematografele din oraş. „Considerăm că păstrarea acestor bunuri publice la RADEF este nejustificată și are în spate doar interese imobiliare ale unor mafii care au profitat din plin de bunurile publice din domeniul imobiliar. Cred că pretenția pe care unii o emit că aceste cinematografe ar mai putea difuza filme este nereală, tinerii dorind altceva”, spune Robu.
Cele mai multe dintre fostele cinematografe sunt niște ruine, pe care primarul vrea să le transforme în centre culturale, unde tinerii talentaţi din oraş să poată face repetiţii. „Vom vedea de la caz la caz ce destinație este potrivită. Există tineri talentați în Timișoara care ar dori să aibă spațiu unde să repete în domeniul muzicii și care acum au acces la un garaj sau la un subsol insalubru”, a mai spus Robu.
Singurele cinematografe funcţionale sunt „Studio” şi „Timiş”, unde societatea RADEF mai difuzează filme. Fostele „Dacia”, „Arta” şi „Melodia” sunt în stare avansată de degradare, la „Unirea” funcționează o biserică neoprotestantă, Cinematograful „Fratelia” este revendicat de fostul proprietar, „Victoria” este închiriat unei policlinici, iar „Parc” s-a transformat în club de fițe. O situație specială este cea de la „Capitol”, clădirea care a revenit, după multe peripeții Filarmonicii Banatul.
Comentarii prin facebook