YR9014. E numele de cod al lui „Balloony”, singurul balon cu aer cald din partea de vest a României. Îl caută în special turiștii străini, mai obișnuiți cu adrenalina, dar și timișenii încep să se simtă din ce în ce mai bine la înălțime.
Orice zbor cu balonul începe fie cu noaptea în cap, fie la crepuscul, pentru că doar atunci aerul e îndeajuns de rece pentru o astfel de aventură. „Balonismul se face dimineața devreme sau seara, pentru că numai atunci atmosfera e liniștită. Aerul cald nu e deloc bun pentru așa ceva. Anul trecut, am decolat pe un vânt cu o viteză de 2-3 metri/secundă și am aterizat la 50 km/oră. Am făcut o arătură de vreo doi kilometri până ne-am oprit”, spune pilotul Nelu Glăvan. Are îndeajuns de multă experiență ca să nu-l sperie o situație extremă. Acum vreo zece ani, a stat două ore „agățat” deasupra Combinatului Siderurgic de la Galați, fără să poată ateriza.
În ultimii ani, timișorenii au prins gustul aventurii și au început să se „dea” cu balonul. Mulți dintre amatorii de călătorii la înălțime sunt turiști străini, care abia așteaptă să vadă lumea de sus. Majoritatea sunt nemți, dar au fost și destui americani sau japonezi. Din păcate, pe deasupra Timișoarei nu se mai poate zbura. „A existat un incident cu un coleg din București care a agățat o «aripioară» a statuii din Piața Unirii. De atunci, nu mai primim autorizație. Zborul peste oraș e mult mai dificil, din cauza curenților de aer”, spune, cu oarecare regret în voce, Glăvan.
Cei de la MaxAir s-au reorientat, așa că acum zboară în principal în zona Biled – Pesac – Șandra – Periam. Totul, spre încântarea copiilor din zonă, care vin cu bicicletele de îndată ce zăresc balonul, ca să facă poze. Un zbor durează o oră, asta și pentru siguranța aterizării. Aceasta se face preferabil lângă un drum asfaltat, pentru ca „Balloony” să poată fi recuperat și transportat mai ușor în rulotă. La finele voiajului are loc, invariabil, o ceremonie specială, care necesită obligatoriu o sticlă de șampanie, niște pământ și o brichetă. Aventura costă 100 euro +TVA, de persoană, respective 120 euro+TVA, în weekend.
Sezonul de zbor cu balonul începe, la Timișoara, în luna aprilie. În 2013, „Balloony” a decolat o singură dată, din cauza condițiilor meteo. Vara sunt, în medie, două-trei zboruri pe săptămână. Iar dacă vă e teamă c-o să rămâneți suspendați deasupra vreunei păduri, stați liniștiți: o să fiți aduși la sol cu ajutorul unei… sfori!
Comentarii prin facebook