Pe 30 octombrie se împlinesc 42 de ani de la unul dintre cele mai mari accidente industriale din România. În 1971, la Certej au murit, sub un munte de steril, aproape 90 de oameni. Pentru ca istoria să nu se repete, la Timișoara are loc un protest, chiar în fața instituției care a avizat un nou proiect minier în aceeași zonă.
Grupul informal „Timișoara pentru Roșia Montană” organizează miercuri, de la ora 13, în fața Agenției Regionale Pentru Protecția Mediului Timișoara, pe Bd. Rebreanu, o acțiune de comemorare a victimelor accidentului de la Certej din 1971. Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere a provocat cel mai mare accident industrial din anii ’70. În dosarul anchetei făcute de Procuratura Hunedoara, se menţionează că valul acid de steril a înghiţit, într-un sfert de oră, 89 de oameni şi a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale. După un an, ancheta a decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute.
În 2012, un proiect minier propus la Certej de compania canadiană Eldorado Gold Corporation, prin intermediul societăţii Deva Gold, a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara. Potrivit informaţiilor prezentate de organizaţiile de mediu, proiectul minier de la Certej, desfășurat pe 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu, – cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă, şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare vor fi depozitate într-un iaz de decantare cu o suprafaţă totală de 63 de hectare. (sursa foto: www.adevarul.ro)
Comentarii prin facebook