În timp ce saloanele din spitale sunt neîncăpătoare, unităţile sanitare rămân fără personal medical. La Spitalul Judeţean, de exemplu, sunt secţii pe care o singură asistentă îngrijeşte zeci de bolnavi. Situația este la fel de dramatică și în maternități sau la SMURD.
La Terapie Intensivă, niciuna dintre angajate nu a avut parte de o pregătire specială înainte de-a ajunge să lucreze, îngreunând astfel munca medicilor. „Nu au aproape deloc noţiuni specifice de ce înseamnă să lucrezi în reanimare. Ele practic se califică la locul de muncă, însă nu sunt pregătite suficient, ceea ce este destul de greu pentru noi în condiţiile deficitului mare de personal”, explică şeful secţiei ATI, dr. Dorel Săndesc. La secţia de Chirurgie I a SCJUT, pe turele de după-amiază și noapte sunt doar câte o asistentă. Fiecare are în grijă chiar şi 60 de pacienţi. Asta în condiţiile în care, într-o unitate sanitară care funcţionează la parametri normali, o asistentă este repartizată la zece paturi.
La secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Maternităţii „Bega”, pe fiecare tură ar trebui să fie opt asistente. În prezent, e numai una, care are grijă de 16 nou-născuţi în stare gravă. Normativul prevede o asistentă la doi bebeluşi cu probleme. Situaţia este asemănătoare şi la SMURD Timiş. De mai bine de doi ani, serviciul funcționează cu deficit. În medie, personalul medical are de îngrijit chiar şi 300 de persoane pe o singură tură, iar de multe ori şoferul ţine loc şi de brancardier, deşi nu intră în atribuţiile sale.
Comentarii prin facebook